Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen sivistysjohtajan valinnasta porua – Tyytymätön Sulkko tiukkana: Kaupunginhallitus ei valinnut parasta hakijaa

Eriävän mielipiteen jättänyt kaupunginjohtaja Sami Sulkko valittaa, että kaupunginhallituksen päätös heikentää kaupungin operatiivisen johtamisen ja tulostavoitteiden saavuttamisen edellytyksiä. Äänestystä esittänyt Sari Jokinen (vihr.) ihmettelee Sulkon ”kovaa tekstiä”: ”Ei mikään paras mahdollinen aloitus uudelle sivistysjohtajalle."
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko harmittelee kaupunginhallituksen tekemää sivistysjohtajavalintaa. Arkistokuva: Riku Hasari

Riihimäen uuden sivistysjohtajan valinta poiki eripuraa kaupunginjohtaja Sami Sulkon ja hänen esityksensä yli kävelleen kaupunginhallituksen välille.

Sulkko jätti Jarkko Niirasen valinnasta eriävän mielipiteen, jossa hän arvostelee tiukkasanaisesti kaupunginhallituksen ratkaisua. Sulkko esitti sivistysjohtajaksi Riihimäen kaupungin opetuspäällikköä Virve Jämséniä. Kaupunginhallitus valitsi tehtävään Niirasen suljetun äänestyksen jälkeen äänin 7-4.

”Loppusuoralle edenneistä hakijoista Virve Jämsénillä on ominaisuuksien ja työkokemuksen osalta huomattavasti paremmat edellytykset suoriutua keskeisistä sivistysjohtajan tehtävistä ja niihin kohdistuvista odotuksista Riihimäellä”, Sulkko katsoo eriävässä mielipiteessään.

Hänestä sivistysjohtajan valintaa valmistelleen valintaryhmän arvion ”on oltava päätöksentekoa ohjaava ja siihen olisi pitänyt luottaa”.

”Katson kaupungin operatiivisen johtamisen edellytysten heikkenevän allekirjoittaneelle asetettujen tulostavoitteiden saavuttamisen osalta merkittävästi, kun valintaryhmän arvioinnissa johtoryhmätyöskentelyyn parhaiten sopivaa henkilöä ei voitu valita”, kaupunginjohtaja jatkaa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sari Jokinen (vihr.) ihmettelee kaupunginjohtajan eriävän mielipiteen sisältöä. Arkistokuva: Riku Hasari

Jokinen: ”Pitäisi lähteä puhtaalta pöydältä”

Äänestystä maanantain kokouksessa esittänyt kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sari Jokinen (vihr.) kertoo yllättyneensä kaupunginjohtajan eriävän mielipiteen sisällöstä.

– Onhan se kovaa tekstiä. Ei tämä mikään paras mahdollinen aloitus ole uudelle sivistysjohtajalle, ja se on sääli, koska mielestäni tässä pitäisi nyt lähteä puhtaalta pöydältä, hän pohtii.

– Kyllähän kaupunginjohtaja vastaa myös henkilöstöjohtamisesta ja työilmapiiristä. Hänen pitäisi olla alusta asti rakentamassa tätä uutta yhteistyötä.

Jokisen mielestä valintaryhmä olisi kannattanut selvyyden vuoksi nimetä haastatteluryhmäksi.

– Hallintosääntömme mukaan nämä valinnat tekee kaupunginhallitus. Eikä haastatteluryhmäkään ollut yksimielinen, kun meillä oli kaksi todella vahvaa hakijaa.

Hänen mukaansa kaupunginhallituksessa pohdittiin, halutaanko Riihimäelle tuoda uutta ulkopuolista näkemystä vai mennä eteenpäin vahvalla paikallistuntemuksella.

– Jämsén on ahkera ja hyvin selvillä asioista, mutta nyt päädyttiin äänestyksen jälkeen siihen, että työyhteisöä haluttiin vielä vahvistaa.

Nahkuri: Ei liittynyt palveluverkkouudistukseen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) sanoo, ettei näe valintaa koskevassa erimielisyydessä mitään suurempaa dramatiikkaa.

– Asiat on kuitenkin puhuttu halki hyvin perusteellisesti.

Hän ei kuitenkaan halua avata kaupunginhallituksen pöydän ääressä käytyjä luottamuksellisia keskusteluja.

Nahkuri arvioi, ettei sivistysjohtajavalinta liittynyt Riihimäen kiisteltyyn palveluverkkouudistukseen tai sen jatkoaskeliin.

– Ne kovat perusfaktat siellä taustalla eivät muutu mihinkään, olipa meillä sivistysjohtajana kuka tahansa.

Riihimäen sivistysjohtajana elokuun alussa aloittava Jarkko Niiranen on parhaillaan virkavapaalla Vaalan kunnan sivistysjohtajan tehtävästä toisen työn hoitamisen vuoksi.

Opetuspäällikkö Virve Jämsén ilmoitti, ettei halua kommentoida sivistysjohtajan valintaa. HÄSA

Lue myös: Jarkko Niirasesta Riihimäen sivistysjohtaja – Kaupunginjohtaja Sulkko jätti eriävän mielipiteen (29.6.)

Lue myös: Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakallio jättää tehtävänsä – Siirtyy nykyisellä palkalla uuteen robotiikkavirkaan (24.4.)

Päivän lehti

13.7.2020