fbpx
Kanta-Häme

Riihimäen sote-johtaja löytyi Hattulasta

Loppukeväällä alkanut sosiaali- ja terveysjohtajan valinta päättyi viimein Riihimäellä, kun kaupunginvaltuusto löi lukkoon yhteiskuntatieteiden maisteri Mirja Saarnen valinnan. Saarni siirtyy tehtävään Hattulan perusturvajohtajan paikalta.

Koska kahden toimialan osaajia on Suomessa vähän, tarvittiin tavallista laajempi haku. Haastattelujen jälkeen päädyttiin esitykseen, ettei Mirja Saarnelle esitetty varalle ketään.

– Haastatteluryhmä oli yksimielinen valinnassaan. Samalla pidettiin selvänä, ettei tarjolla ollut sopivaa henkilöä varalle, kertoi haastatteluryhmässä mukana ollut Janne Yrjölä (vas.).

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen arvioi Saarnen aloittavan uudessa tehtävässään ensi tammikuun lopulla. Saarni on suoraan kaupunginjohtajan alaisuudessa ja saa rinnalleen tukiryhmän.

Sote-strategian kehittäminen Riihimäelle alkaa välittömästi laajalla virkamiesneuvottelulla, johon osallistuvat terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon edustajat.

Seppo Keskiruokanen korosti erityisesti Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön eli Ryksin roolin selkiyttämistä ja ratkaisemista strategian yhteydessä. Strategian tavoite on saada terveydenhoitokulujen kasvu hallintaan.

Ovaskainen rikkoi salausvelvollisuutta

Perussuomalaisten Mauno Ovaskainen kohautti valtuustoistuntoa syyttämällä kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasta valtuutetun puheoikeuden rajoittamisesta.

Ovaskainen totesi Keskiruokasen kieltäneen häntä esittämästä Mirja Saarneen kohdistettua kriittistä kysymystä valtuustoistunnosta. Ovaskainen kertoi kysyneensä kaupunginhallituksen istunnossa oliko vahvaksi persoonaksi ja koviinkin ratkaisuihin tottuneeksi luonnehditulla Mirja Saarnella ollut henkilöstövaikeuksia.

Seppo Keskiruokanen totesi, ettei kyse ollut kiellosta vaan kalpeasta valtuutetun käytökseen kohdistuvasta toiveesta.

Kokoomuksen valtuutettu Riitta Takala ihmetteli Ovaskaisen purkausta ja muistutti, että kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja ja niissä käydyt keskustelut luottamuksellisia. Jäsenillä ei ole oikeutta kertoa keskusteluista.

Valtuusto vaatii talouskuria

Sote-johtajan valinnan vuoksi pidetyssä ylimääräisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa pureskeltiin jo ennalta ensi vuoden budjettia. Osavuosikatsauksen karut numerot huolestuttivat kautta linjan.

Mikko Lund (sd.) vaati hallintokunnilta sisäistä budjettikuria ja ylitysten järjestelyä. Hän ennusti kaupungin kulkevan kohti kriisikunnan tunnusmerkkejä, jollei linja muutu.

Velkaantumisen jatkumisesta huolta kantava kokoomuksen Ismo Portin kannusti valtuustoa ja kaupunginhallitusta radikaaleihin toimenpiteisiin jo ensi vuonna. Hän puolittaisi henkilöstöpaketin, joka nyt näyttää kasvattavan henkilöstömenoja 2,7 miljoonalla eurolla.

Lisäksi Portin pitää välttämättömänä siirtää osaa investoinneista joko muutamalla kuukaudella tai jopa vuodella eteenpäin.

Demarien Esko Nummela muistutti, etteivät investointien välivuodet ole järkeviä. Investoinnit lykkääntyvät ja tarve kaksinkertaistuu seuraavana vuonna. Lisäksi saatetaan menettää valtionosuudet.

Kaupunginhallitus kokoontuu ensi viikolla budjettiseminaariin pohtimaan talouden tasapainottamiskeinoja. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys on jo hallituksen käytössä ja julkistetaan ensi viikolla. Valtuusto lyö budjetin lukkoon joulukuussa. (HäSa)

Menot