Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen suuret suunnitelmat: Asemanseudulle valtavasti uudisrakennuksia ja 5 000 uutta asukasta – Jokikylästä aloitetaan

Asemanseudun yleissuunnitelma valmistui. Ensimmäisenä rakentuu Jokikylän uusi asuinalue.
Havainnekuva Jokikylään rakennettavasta uudesta asuinalueesta. Kuva: Riihimäen kaupunki
Havainnekuva Jokikylään rakennettavasta uudesta asuinalueesta. Kuva: Riihimäen kaupunki

Riihimäki aikoo uudistaa täysin asemanseutunsa ilmeen. Kaupunki laskee, että veturitallien, Voimalan ja uuden monitoimitalon ympärille rakentuvan yleissuunnitelman toteuttaminen toisi asemanseudulle ja keskustaan ajan myötä noin 5 000 uutta asukasta.

– Uutta rakentamista on tulossa hyvin paljon, eikä meidän tarvitse purkaa paljonkaan, koska rakentamattomia alueita on niin paljon, varsinkin Peltosaaren puolella, sanoo suunnitelmaa torstaina esitellyt Riihimäen vs. kaavoituspäällikkö Jari Jokivuo.

Jokikylään asunnot 1 500:lle

Ensimmäisenä rakentuu Jokikylän uusi asuinalue, jonka asemakaavaa aletaan valmistella heti yleissuunnitelman valtuustokäsittelyn jälkeen. Rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2022. Vantaanjoen ympärille muodostuvalle alueelle tulee myös puisto.

Jokikylän uudet talot käsittävät yhteensä 44 000 kerrosneliötä, joihin sijoittuu kaupungin laskelmissa 1 500 uutta asukasta.

Monitoimitalonkin suunnittelu on saatava liikkeelle nopeasti, sillä sen pitäisi olla valmis ja käytössä viimeistään vuonna 2025.

Uusi alikulkukäytävä ja useita parkkihalleja

Voimalan, veturitallien ja monitoimitalon osalta suunnitelmien toteuttaminen vaatii myös neuvotteluja nykyisten maanomistajien, lähinnä Senaatin Asema-alueet Oy:n kanssa. Kaupunki pyrkii ostamaan itselleen monitoimitalon tarvitseman tontin, joka on nyt parkkialuetta.

Veturitalleilta junaradan ali Peltosaaren puolelle monitoimitalon päädyn tuntumaan rakennetaan uusi alikulkukäytävä. Se kytkee Peltosaaren suoraan keskustaan.

Suunnitelma sisältää myös useita parkkitaloja, joilla korvataan rakennusten tieltä katoavia ulkoparkkipaikkoja.

”Vastaa tulevaisuuden asumistrendeihin”

Riihimäen elinvoimajohtaja Mika Herpiö sanoo, että asemanseudun potentiaalin hyödyntäminen on Riihimäelle elintärkeää. Hän näkee tulevaisuuden asemanseudun vireänä ja vetävänä kokonaisuutena, jossa yhdistyvät asuminen, työpaikat ja palvelut.

– Uskomme, että Riihimäen asemanseutu tulee vastaamaan erittäin hyvin tulevaisuuden asumistrendeihin.

Riihimäen yleiskaava-arkkitehdin Niina Matkalan mukaan Voimalaan ja veturitalleille toivotaan kulttuuripalveluja, jotka tekisivät näistä entisistä teollisuusrakennuksista elävän osan kaupunkikeskustaa.

– Julkiselle taiteellekin on osoitettu paikkoja esimerkiksi Peltosaaressa ja Jokikylässä, hän sanoo.

Havainnekuva tulevaisuuden Peltosaaresta.

Kaupunki: Asukkaidenkin toiveita kuunneltiin

Asemanseudun suunnitelma-alueen pinta-ala on 36 hehtaaria molemmin puolin rataa. Uudisrakentamista on yli 300 000 kerrosneliötä.

Yleissuunnitelmassa alueen rakentaminen on vaiheistettu niin, että koko projekti ulottuu useiden vuosikymmenten päähän. Jari Jokivuo toivoo, että aikataulua nopeutetaan.

Riihimäen kaupungin mukaan kaupunkilaisten ja eri sidosryhmien kädenjälki näkyy vahvasti asemanseudun yleissuunnitelmassa. Tietoa ja näkemyksiä kerättiin viime vuonna muun muassa työpajoissa, esittely- ja keskustelutilaisuudessa sekä karttakyselyllä.

– Kaupunkilaiset haluavat etenkin Vantaanjoen näkyvämmäksi osaksi kaupunkirakennetta. Tämä toteutuu nyt Jokikylässä, vs. kaavoituspäällikkö Jokivuo sanoo.

Monitoimitaloakin toivottiin Jokivuon mukaan nimenomaan radan välittömään läheisyyteen. HÄSA

Asemanseutu aiotaan uudistaa perin pohjin

Riihimäen asemanseudun yleissuunnitelma sisältää yli 300 000 kerrosneliötä uudisrakentamista.

Uusia asuntoja aiotaan rakentaa yli 2 500.

Etenkin Peltosaaren puolen ilme muuttuu täysin.

Suunnitelman laati kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä LSV-Jolma-TUPA yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa. Maisema- ja hulevesisuunnittelusta vastasi Nomaji Oy ja liikennesuunnittelusta Ramboll Oy.

Kaupunginhallitus käsittelee yleissuunnitelmaa maanantaina 27. tammikuuta ja kaupunginvaltuusto maanantaina 3. helmikuuta.

Yleissuunnitelma ohjaa jatkossa asemanseudun tarkempaa suunnittelua ja asemakaavoitusta.

Keskustan yleissuunnitelman laatiminen alkaa tämän vuoden lopulla.

Asemanseudun yleissuunnitelmaa. Uudisrakennukset kuvassa valkoisella.
Havainnekuva siitä, millaiseksi veturitallien alue halutaan. Edessä häämöttää Peltosaaren puoli.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic