Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen taiteiden yössä seurataan kuinka tekoäly suoltaa kassahihnalta vaalilauseet poliitikoille

Mitä peltosaarelainen tarvitsee arjessaan? Mitä hän odottaa kansanedustajilta? Digiteatteri auttaa Riihimäellä ehdokkaita. Taiteiden yössä Riihimäen teatterin aulassa, Tellustorilla ja Digiteatterin Facebook-sivuilla liukuvat livenä vaalilauseet, jotka kumpuavat suoraan kaupan kassahihnalta.

Poliitikot saavat lukea konkreettisia lauseita, totuuksia siitä, mitä arjen asukkaat tarvitsevat. He pääsevät poimimaan vaalikampanjoihinsa parhaat päältä.

– Jo parina juhannuksena iso kauppaketju on pyörittänyt keskeytyksettä vuorokauden ajan Hihna24 livelähetystä, jossa ihmiset katsovat ostosten liukumista kassahihnalla. Lähdimme työstämään tätä ja kehittelemään siitä uusia sisältöjä, kertoo Digiteatterin vastaava digitaiteilija Maria Oiva.

Teatteri valjasti tekoälyn taiteilijaksi. Syntyy teatteritaidetta, jossa esityksen näyttämönä on sosiaalinen media, reaaliaikaisesti. Katsomo on siellä, missä älylaite: skreeni, tietokone tai mobiililaite.

 

Ladot ostoksesi kaupan kassahihnalle, tekoäly kirjaa ne ja työstää niiden pohjalta vaalilauseita maakunta- ja eduskuntavaaliehdokkaille. Ihmisen koodaama tietokoneohjelma toimii itsenäisesti tuottaen vaalilauseita.

– Kuinka moni poliitikko todella tietää, mitä peltosaarelainen haluaa? Me rakensimme Totuuden Ymmärtäjän, joka auttaa poliitikkoja. Mikä voisi olla arkisempi asia kuin ostokset? Ne ovat vahvaa dataa, joista syntyy Totuus, sanoo Maria Oiva.

Kun tekoäly käsittelee hihnalla liukuvia leipäpusseja, kaljapattereita, lihapakkauksia, muroja, vessapaperia, banaaneja, suklaata yleisö hykertelee hullunkuristen, satiiristen, terävien ja älyttömien vaalisloganien parissa.

– Sieltä voi putkahtaa mitä kummallisimpia tokaisuja, joissa sanoja ei taivuteta! Mutta ne syntyvät todellisuudesta ja tarjoavat arjesta vieraantuneille poliitikoille mahdollisuuden totuuden ymmärtämiseen.

”Mikä voisi olla arkisempi asia kuin ostokset?
Ne ovat vahvaa dataa, joista syntyy Totuus.”

 

Digiteatteri on Riihimäen teatterin hanke, jossa kehitetään uutta, tästä ajasta syntyvää taidetta. Maria Oiva toimii vastaavana digitaitelijana ryhmässä, jossa tietokonenörtteinä työskentelevät Aku Meriläinen ja Jyrki Pylväs. Tänä vuonna teatteri on tuottanut kokonaisuutta, joka on nimetty Kaaosperhoseksi. Kokonaisuus kietoutuu temaattisesti ja teknisesti tietovuotaja Chelsea Manningin elämän ympärille.

– Elämme sosiaalisen median aikaa, jolloin digitaalisen näyttämön esityksiä voi seurata missä tahansa. Digiteatteri louhii tietoa, dataa ja työstää sitä, Maria Oiva selostaa.

 

Uusi ilmaisutapa istuu teatterin rooleihin. Oiva korostaa, että teatteri omaksuu maailman ilmiöitä. Teatteria on luonnehdittu maailman peiliksi tai myös maailmaa muokkaavaksi vasaraksi.

– Teatteri on antiikin ajoista lähtien ollut kiinni ihmisen arjessa. Nyt elämme lisätyn todellisuuden, datan, internetin aikaa, jossa kohtaamiset tapahtuvat uudella alustalla. HäSa

 

Vaalilauseiden sisältö perustuu siihen, mitä tekoäly lukee ihmisten ostoksista K-Market Peltosaaressa perjantaina 7. syyskuuta kello 17–21. Vaalilauseiden muodostumista voi seurata #digiteatterin Facebook Livestä sekä Peltosaaren Telluskadulla ja Riihimäen teatterin aulassa sijaitsevilta näytöiltä.

Päivän lehti

18.1.2020