Kanta-Häme

Riihimäen teatteri hakee selviytymismallia

Rahapula ei suinkaan sulje Riihimäen teatterin ovia, vaikka edessä on tiukkoja vuosia.

Toimitusjohtaja Niina Torkko ei vielä tiedä, miten toiminnassa näkyy kaupunginvaltuuston päätös leikata 90 000 euroa toiminta-avustusta ja poistaa 20 000 euron investointiavustus kokonaan.

– Leikkaukset tulevat vaikuttamaan kaikkeen. Ensi-iltojen määrään, kiertäviin esityksiin ja koulutukseen. Valmistelen parhaillaan erilaisia vaihtoehtoisia tapoja muuttaa toimintaa. Teatterin hallitus päättää tammikuussa, miten tästä edetään, Niina Torkko kertoo.

Valtionosuus laskee

Riihimäen kaupunki avusti Riihimäen teatteria vielä tänä vuonna 720 000 euron lisäksi 20 000 investointirahalla. Tosin toiminta-avustusta leikattiin jo syksyllä 10 000 euron verran. Ensi vuoden avustus putoaa 620 000 euroon.

Investointirahojen poisto syö palkkamäärärahoja. Kun ikääntynyt kalusto rikkoutuu, rahat on otettava toiminta-avustuksesta.

– Avustusleikkaus vaikuttaa palkkamäärärahoihin. Nyt odotamme jännityksellä, miten väistämättä pienenevät henkilötyövuodet alentavat opetus- ja kulttuuriministeriön meille myöntämää valtionosuutta. Ensi vuoden nojalla lasketaan vuoden 2017 valtionosuudet.

Talous saatu kuntoon

Teatteri joutuu siis yhä elämään jatkuvasti epävarmuuden keskellä. Samalla kuitenkin kehitetään ohjelmistoa ja toimintamuotoja. Kovin pitkäjänteisiä suunnitelmia ei voida tehdä. Ohjelmisto on tällä hetkellä lyöty lukkoon vain maaliskuun loppuun saakka.

Vielä näistä leikkauksista Niina Torkko uskoo teatterin selviävän, sillä teatterin talous on erittäin hyvässä kunnossa. Kolmessa vuodessa talousongelmat on saatu poistettua ja velat kaupungille maksettua. Ohjelmisto tuntuu onnistuneelta, sillä syksy veti yleisöä näytöksiin.

– Kevään näytöksetkin ovat myyneet jo hyvin, vaikka vielä mukaan mahtuu.

Ohjelmisto vetää väkeä

Teatterissa pyörivä Harmony Sisters niittää valtakunnallista kiitosta ja juuri eläkkeelle jäävän Esko Rissasen tulkinta Mielensäpahoittajasta riemastuttaa kiertämällä vanhainkodeissa ja palvelutaloissa.

Teatteri on yhä enemmän ottanut vastuunsa jokaisen tavoitettavissa olevasta kulttuuritarjonnasta ja vie esityksiä sinne, mistä yleisö ei pääse teatterin talolle. Näyttelijät kiertävät niin vanhusten kuin lasten ja koululaisten luona.

Keväällä ensi-iltaan valmistuu vain lastennäytelmä Operaatio prinsessa, mutta vierailemaan saadaan Kaikki äidit, kaikki tyttäret sekä alle kolmivuotiaille suunnattu vauvanäytelmä Pallo. Mielensäpahoittaja ja Operaatio prinsessa taas nähdään myös Hämeenlinnan teatterissa.

Yhteistyötä tiivistetään

Niina Torkko kertoo, että yhteistyötä Hämeenlinnan teatterin kanssa rakennetaan koko ajan, mutta taloudellista hyötyä siitä tuskin kovin paljon saadaan. Yleisölle ja näyttelijöille esitysten vaihto tai yhteistuotanto tuo virkistävää vaihtelua.

Ensi vuoden aikana Niina Torkko valmistaa laajan selvityksen haastatteluineen maakunnan teattereiden yhteistyömahdollisuuksista.

– Valtion harkinnanvaraista avustusta saavien ammattiteatterien kanssa yhteistyön lisääminen voi tuoda jopa molemmille taloudellista hyötyä. Heillä ei välttämättä ole vakituisia tiloja, mutta on produktioihin valtionavustusta. Me taas voimme tarjota heille tilat. (HäSa)