Kanta-Häme

Riihimäen Teatteri on Vuoden  teatteri 2017 

Riihimäen Teatteri on valittu Vuoden teatteri 2017 -palkinnon saajaksi. 

– Palkinnon saaminen on merkittävä asia. Olemme tehneet valtavasti töitä, jotta nousisimme teatterikentän kärkikastiin, sanoo teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil.

Palkinto julkistettiin Helsingissä pidetyssä gaalassa maanantaina, Maailman teatteripäivänä. Valinnan teki eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala.

Palkintoperustelujen mukaan Riihimäki on avannut teatterinsa ovia ennakkoluulottomasti ja ojentanut kätensä vapaan kentän suuntaan. Erilaisten yhteistyöhankkeiden määrä hakee teatterin kokoluokassa vertaistaan.

– Suuren vaikutuksen minuun teki Riihimäellä myös teatterin sisäinen maailma, jossa jokainen henkilökunnan jäsen on yhtä arvokas. Se näkyi ja kuului kaikessa tekemisessä. Satavuotias Suomi ansaitsee juuri tätä: Yhdessä tekemistä, tinkimätöntä asennetta ja titteleiden jättämistä narikkaan, sanoo Puumala.

Arnkilin mielestä on erityisen hienoa, että Puumala nosti esiin yhdessä tekemisen. Riihimäen Teatterissa kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan toimintaa kehitetään. 

– Työskentely on ihmisarvoista ja hierarkiavapaata, eikä tämä ole itsestäänselvyys nykyisellä työkentällä, sanoo Arnkil. 

Riihimäen Teatteri täytti viime vuonna 70 vuotta. Se on kaupungin sataprosenttisesti omistama osakeyhtiö. Teatterissa oli viime vuonna vakinaista henkilökuntaa 12 työntekijää ja yhteensä teatteri työllisti 54 työntekijää. Vuonna 2016 Riihimäen Teatteri saavutti 17 544 kävijää. 

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 lähtien. Vuoden 2017 -palkinnon muut finalistit olivat Arja Tiili Dance Company, KOM-teatteri ja Kuopin kaupunginteatteri.  

Gaalassa jaettiin palkintoja yhteensä 12 kategoriassa. Vuoden teatterinäyttelijät -palkinnon saivat Niina Hosiasluoma ja Seela Sella. 

Tanssiteatteri Minimi, joka on Riihimäen Teatterin kumppani akseliteatteritoiminnassa, palkittiin Thalia-palkinnolla esityksestä Vaimoni, Casanova, jonka se toteutti yhdessä Kuopion kaupunginteatterin kanssa.

Riihimäen Teatteri tarjoaa kiitokseksi yleisölle kahvit teatterilla torstaina 30.3. kello 15–18.  

Päivän lehti

31.5.2020