Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen teatterilla on kesään mennessä nolla näyttelijää - irtisanottuja yhteensä viisi

Kevään ohjelmisto ei muutu.
Katja Peacockin ja Eero Ojalan Täti ja minä -esitykset jatkuvat Riihimäen teatterissa keväällä 2019. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Riihimäen teatteri irtisanoo ainoat kaksi vakituista näyttelijäänsä. Heidän lisäkseen irtisanotaan yksi toimistotyöntekijä ja kaksi työntekijää tekniikan puolelta.

Kaupunginvaltuusto päätti teatterin myynnistä lokakuussa, ja Bulevardin teatteriyhdistys ja Riihimäen kaupunki allekirjoittivat kauppasopimuksen viime viikolla.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan kaupungille järjestelyssä oli oleellista ammattiteatteritoiminnan jatkuminen ja näytöstoiminnan turvaaminen entistä pienemmillä kustannuksilla.

– Onhan se ollut tiedossa koko ajan, että uudelle toimijalle tulee sopeutustarpeita, ja on uuden omistajan asia vastata siitä, miten ne operatiivisesti toteutetaan.

Bulevardin teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Reima Jokinen sanoo irtisanomisten takana olevan yksinkertaisen matematiikan.

Kaupungin ensi vuoden tuki teatterille on vain puolet nykyisestä, minkä lisäksi yhden henkilötyövuoden väheneminen pienentää teatterin saamaa valtionosuutta. Rahassa tämä tarkoittaa noin 300 000 vähemmän kuin tänä vuonna.

– Kun teatteri on tehnyt pikkuisen miinusta nykyiselläkin avustuksella, niin siitä voi päätellä, että kiinteät kulut ovat liian isot.

Reima Jokinen laskee, että nyt tehdyillä irtisanomispäätöksillä teatteri säästää yli 200 000 euroa vuodessa.

– Ratkaisut, jotka tarvitsi tehdä, on nyt tehty yhdellä kerralla. Lisää ei varmasti tule, sanoo Jokinen.

– Nyt meidän pitää löytää yleisöä ja saada sitä kautta lisää tuloja.

Teatteri luopuu lähitulevaisuudessa todennäköisesti omasta lavastamosta, joka sillä on VR:n vuokratiloissa aseman tuntumassa. Omaa puvustamoa teatterilla ei ole ollut pariin vuoteen.

Teatterin palkkalistoille jää seitsemän työntekijää toimisto-, tarpeisto-, ääni- ja valotöihin.

Jokinen korostaa, että kaikille irtisanotuille on tiedossa töitä jossakin muodossa, vaikka kuukausipalkan maksaminen loppuu. Yksi heistä irtisanotaan maaliskuun lopussa, neljä kesä-heinäkuussa.

– Kevät mennään periaatteessa vanhalla systeemillä.

Kevään ohjelmistoon irtisanomiset eivät vaikuta.

Taiteellinen johtaja Janne Saarakkala luonnehtii teatterin tilannetta hirvittävän surulliseksi eikä hän kommentoi tehtyjä ratkaisuja muuten kuin omalta kohdaltaan.

– Tulen kantamaan vastuuni siitä ohjelmistosta, jota olen ollut suunnittelemassa. Siis ensi kevään ohjelmistosta, sanoo Saarakkala.