Kanta-Häme

Riihimäen terveyskeskus kohentaa talouttaan

Yhä useampi Riihimäen terveyskeskussairaalan potilas hoidetaan jo ensi vuonna Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön (Ryks) katon alla. Terveyskeskuksen taloutta on kangettu vakaalle pohjalle muutoksin, jotka näkyvät myös kuntalaisille.

Yhteisten tilojen jakaminen erikoissairaanhoidon kanssa, toimintojen keskittäminen ja työnjaon uudistaminen kuntien, kaupungin ja terveyskeskuksen kesken säästävät Riihimäen terveyskuntayhtymän menoja. Menot kasvavat vain runsaat pari prosenttia.

Ensi vuoden talousarvioesitys on saatu tasapainoon. Uusia virkoja on vain kaksi eikä investointilistalla ole muuta isoa kuin pääterveysaseman katon korjaus.

Vuosia jatkunut alijäämäkierre näyttää katkeavan jo tänä vuonna.

– Elokuun ennusteen mukaan kuntayhtymän tilinpäätös näyttää 400 000 euroa ylijäämää. Talouden tervehdyttämisohjelma on onnistunut, toteaa yhtymäjohtaja Tero Pitkämäki.

Terveyskuntayhtymän taseeseen kertyneen lähes viiden miljoonan euron alijäämän kattamisesta laaditaan myöhemmin erillinen suunnitelma.

Kuntayhtymän hallitus edellyttää, että jos alijäämä katetaan suunnitelmakaudella, kattaminen pitää tehdä erikseen kuntien erillisillä maksuosuuksilla.

Vuodepotilaat keskitetään Ryksiin

Taloussuunnitelmassa esitetään Hausjärvellä ja Lopella toimivien vuodeosastojen yhdistämistä ja siirtämistä Ryksiin. Suunnitelmissa on siirtää Ryksiin jatkossa myös pääterveysaseman kaksi jäljellä olevaa vuodeosastoa.

Hausjärven ja Lopen kunnille on jo tänä vuonna siirretty puolet näissä kunnissa sijaitsevista terveyskeskuksen vuodeosastojen paikoista.

Kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat matkaavat vuoteen 2016 mennessä Ryksiin, jonne terveyskeskuksen palvelurakennevision suunnitelman mukaan siirrettäisiin keväällä 2016 myös Riihimäen, Hausjärven ja Lopen lääkärivastaanotot.

Riihimäen hammashoitolat keskitetään jatkossa pääterveysasemalle, mutta suun terveydenhuollon vastaanotot pysyvät entisellään vielä ensi vuonna. Vastaanotolle pääsy helpottuu, kun kuntayhtymä palkkaa yhden uuden hammaslääkärin ja yhden suuhygienistin.

Pääterveysaseman tyhjenevien vuodeosastojen käyttöä suunnitellaan vasta myöhemmin. Terveysaseman vastaanottotiloissa toimivat jatkossa neuvola ja hammashoitola.

Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän talousarvioehdotus on parhaillaan kunnissa lausunnolla. (HäSa)

Menot