Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen terveyskeskus lakkauttaa yhden vuodeosaston

Terveyskeskus vähentää 8 paikkaa. Osaston sulkeminen johtaa yt-neuvotteluihin.
Arkistokuva: Markku Tanni

Riihimäen terveyskuntayhtymä valmistautuu lakkauttamaan sairaalasta yhden vuodeosaston ensi vuoden alusta lähtien. Jäljelle jäävien kahden osaston vuodepaikkojen määrää kasvatetaan nykyisestä 20 paikasta 26 paikkaan. Vuodepaikkojen määrä vähenee kahdeksalla. Osaston lopettaminen saattaa johtaa myös henkilökunnan irtisanomisia.

– Tässä yhteydessä mietitään koko henkilöstön tehtävät ja sijoittuminen uudelleen. Yhden osaston lakkauttaminen ei siis merkitse missään nimessä, että yt-neuvottelut koskisivat vain heitä. Kaikkien työtehtävät voivat muuttua, korostaa ylihoitaja Sari Järvinen.

Vakituisessa työsuhteessa olevien irtisanomista pyritään välttämään kaikin käytettävissä olevin keinoin, mutta Sari Järvinen toteaa lakkautuksella olevan henkilöstövaikutuksia. Esimerkiksi eläköityvää väkeä on vain vähän.

 

Osaston lakkauttamiseen on lähdetty, kun osastojen toiminta on muuttunut. Pitkäaikaispotilaita ei enää osastoilla ole. Potilaat ovat keskimäärin vajaan viikon osastohoidossa. Potilaspaikoista osa on käyttämättä eli paikkoja on tarpeeseen nähden liikaa.

Erityisesti kesäaikaan kaikilla osastoilla on ollut vajaakäyttöä, mutta tyhjiä vuodepaikkoja on ollut Sari Järvisen mukaan myös kiireisempinä alku- ja loppuvuoden kuukausina.

– Osastohoidon tarve on vähentynyt, kun kotihoitoa on viime vuosina voimakkaasti tehostettu samoin kuin kotiin annettujen palvelujen määrää. Viimeisimpänä uudistuksena on käynnistetty kotisairaala. Vanhusten palvelutaloissa käy lääkäri paikan päällä, jolloin vanhuksia lähetetään osastolle hoitojaksoille yhä harvemmin, kertoo Sari Järvinen.

 

Tällä hetkellä terveyskeskuksella on kaksi 20-paikkaista akuuttiosastoa ja yksi 20-paikkainen geriatrinen kuntoutusosasto.

– Todennäköisesti toiminnat jaetaan jatkossa siten, että toisella osastolla hoidetaan akuuttipotilaita ja toisella geriatrisia kuntoutuspotilaita, mutta suunnittelu on nyt vasta alkamassa. Samoin mietitään, siirtyvätkö kaikki vuodepaikat Riihimäen sairaalan katon alle, vai jääkö toinen osasto edelleen Penttilänkadun rakennukseen, Sari Järvinen kertoo.

Geriatrinen kuntoutusosasto on toistaiseksi ollut vanhassa terveyskeskuksessa Penttilänkadulla, mutta terveyskeskuksen tavoite on ollut jo pitempään keskittää kaikki vuodeosastot sairaalatiloihin laboratorion ja röntgenin läheisyyteen.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän yhtymähallitus käsittelee lakkauttamista loka-marraskuussa. HäSa