Kanta-Häme

Riihimäen työväenyhdistys kaavailee tornitaloa Rity-talon paikalle

Rity-talo saattaa lähivuosina kadota katukuvasta Riihimäellä. Työväenyhdistys hakee kaupungilta kaavamuutosta, joka liiketontin tilalle voisi rakentaa kaksi asuinkerrostaloa.

Vuonna 1963 valmistunut Riihimäen työväenyhdistyksen Rity-talo vaatisi isoa peruskorjausta, johon yhdistyksellä ei ole varaa. Tasakatto on riski ja iso ikkunapinta-ala energiasyöppö.

– Kartoitimme rakennuksen kunnon ja korjausvelka on niin suuri, että rakennuksen purkaminen on korjaamista parempi vaihtoehto, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen, rakennusinsinööri Hannu Nokkala.

Yhdistys valmistelee hanketta yhdessä T2H Rakennuttajan kanssa, mutta lopullisia sopimuksia ei vielä ole tehty. Työväenyhdistys omistaa Rity-talon reilun 3 000 neliömetrin suuruisen tontin.

– Toistaiseksi ei ole keskusteltu etenemistavoista. On mahdollista myydä tontti rakentajalle tai tehdä esimerkiksi yhteistoimintasopimus, Nokkala toteaa.

Tavoitteena on, että Rity-talon paikalle nousee Valtakäyrän varteen sekä viisi- että kahdeksankerroksinen asuintalo. Korkeampi talo tulisi Hämeenkadun ja Valtakäyrän risteykseen.

Kaavamuutos lisäisi kerrosneliömetrien määrää nykyisestä noin 2 300 neliöstä 4 500 neliöön. Niistä vain 150 tulisi liiketilakäyttöön.

Rity-talo on nykyään lähes kokonaan liiketilaa. Rakennuksessa on vain yksi asunto sekä työväenyhdistyksen toimisto.

– Vuokrausaste on hyvä. Liikehuoneistoista 80 -95 prosenttia on täynnä ja pystymme hoitamaan vuosikunnostukset vuokratuloilla.

Työväenyhdistyksellä ei ole Nokkalan mukaan mikään kiire purkaa Rity-taloa. Kun kaavoitus etenee ja suunnitelmat toteutuvat, yhdistys menettää Rity-talon juhlatilan.

– Meidän kokouksemme ja juhlamme siirtyvät Herajoen työväentalolle, jonka ostimme kolmisen vuotta sitten Herajoen työväenyhdistykseltä.

Riihimäen työväenyhdistys rakensi ensimmäisen, puisen työväentalon jo vuonna 1903 lähes nykyisen Rityn paikalle. Nykyisen Rity-talon suunnittelivat arkkitehdit Marjatta ja Matti Jaatinen, joiden käsialaa on myös suojeltu vanha linja-autoasema.

Museovirasto ei näe Rity-talon olevan kaupunkikuvallisesti niin merkittävä, että rakennus olisi suojeltava. Purkulupa on saatu viime joulukuussa. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic