Kanta-Häme

Hämeenlinnan vankilan tulevaisuus on nyt taattu, Risen suunnitelma lakkauttaisi Riihimäen suljetun vankilan

Vankilatoiminnot halutaan keskittää tulevaisuuden kasvukeskuksiin. Riihimäki ei sisälly suunniteltuihin sijaintipaikkoihin.
Vanajan vankilan osasto Miemalassa on tarkoitettu naisille. Rangaistustaan laitoksessa suorittaa myös äitejä, joiden pienet lapset elävät kodinomaisessa ympäristössä vankilassa. Kuva: Esko Tuovinen

Rikosseuraamuslaitos (Rise) haluaa keskittää vankilatoiminnot suuriin kaupunkeihin. Suunnitelmassa nykyinen 26 vankilan verkosto supistuisi 23 vankilaan vuoteen 2035 mennessä.

Hämeenlinna on mukana kahdeksan kaupungin suunnitellulla sijaintilistalla, mutta perinteinen vankilakaupunki Riihimäki ei.

Uuden hallitusohjelman mukaan vankilaverkoston kehittämistyö ei voi johtaa toimipisteiden sulkemiseen tällä hallituskaudella.

 

Lisää aiheesta: Rikosseuraamuslaitos haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin, kuten Hämeenlinnaan

Oikeusministeri ottaa vankilaverkoston keskittämissuunnitelmat syyniin — Rise keskittäisi vankilat Hämeenlinnaan ja kuuteen muuhun kaupunkiin

 

Riihimäen vankilan johtaja Pasi Oksa valottaa, että Riihimäen osalta suunnitelmat perustuvat siihen, että Riihimäen vankilan elinkaaren on laskettu loppuvan vuoden 2035 tienoilla.

– Mitään päätöksiä lakkauttamisista ei vielä ole tehty, Oksa sanoo.

Vankila on peruskorjattu vuonna 2004. Mikäli vankilan toimintaa päätetään jatkaa, uusi peruskorjaus vaadittaisiin 2030-luvulla.

– Kyse on normaalista elinkaariajattelusta. On tehtävä päätös, upotetaanko tähän uuden vankilan hintainen määrä rahaa vai tehdäänkö johonkin uusi vankila, Oksa kertoo.

 

Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki on tyytyväinen keskittämissuunnitelmiin.

– Hienoa tässä on, että Hämeenlinnan vankilan tulevaisuus on nyt taattu. Me saamme asianmukaiset ja modernit tilat ja saamme turvattua työpaikat Hämeenlinnan seudulla.

Kärjenmäki uskoo Risen suunnitelmien osasyynä olevan se, että isommat yksiköt on helpompi miehittää ja tehokkuus on niissä parempi.

Riihimäen vankilassa suorittaa tuomiotaan noin 180 vankia. Arkistokuva

Uudistuksessa vankiloiden keskittämisen lisäksi avovankien osuutta kasvatettaisiin huomattavasti nykyisestä.

Hämeenlinnassa on nykyään toiminnassa kaksi avolaitosta, Vanajan vankilan Vanajan ja Ojoisten osastot.

Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen pelkää avolaitosten koon kasvattamiseen liittyvän merkittäviä turvallisuusriskejä.

– Avolaitosten toiminta on tähän mennessä perustunut siihen, että vangit tunnetaan. Se, että Rikosseuraamuslaitoksen palveluita olisi vain kahdeksalla paikkakunnalla on kestämätön ajatus. Tarvittaisiin aivan valtavan kokoisia yksiköitä.

Tammi-Moilanen muistuttaa, että avolaitoksissa tulee myös olla riittävästi tukea päihdeongelmaisille vangeille.

– Päihdeongelmaan arki avovankiloissa yleensä kaatuu. HÄSA

 

Päivän lehti

22.1.2020