Kanta-Häme

Riihimäen vankilan tietourkinnasta syyte

Kanta-Hämeen syyttäjävirasto on päättänyt nostaa syytteen Riihimäen vankilan virkailijaa kohtaan tietomurrosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hämeenlinnassa asuvan vanginvartijan on epäilty hakeneen Vati-vankitietojärjestelmästä tietoja tuhansien vankien sijoittamisesta vuosina 2010–2011.

Tutkintaa johtanut Itä-Uudenmaan poliisi epäili vanginvartijaa myös virkasalaisuuden rikkomisesta, mutta siltä osin syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Vankilavirkailijain liiton Riihimäen osasto on puolustanut vartijaa voimakkaasti julkisuudessa. Osaston mukaan vankitietojen haku on ollut normaali käytäntö vartijoiden parissa, eikä kunnollista ohjeistusta ole ollut olemassa.

Tutkinta onkin nähty ajojahdiksi, minkä takana on vankilan johdon ja syytetyn vartijan väliset riidat. Kysymyksiä on herätetty myös Itä-Uudenmaan poliisin roolista tutkia Kanta-Hämeen alueella olevaa rikosepäilyä sekä vankilanjohtaja Pasi Oksan yhteyksistä tutkinnanjohtajaan.

Tietourkintavyyhteä käsitellään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kahtena istuntopäivänä, 23. ja 25. lokakuuta. Syytteestä kertoi ensimmäisenä Yle Häme. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic