Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäestä KiVa-kunta – Koulukiusaamisen vastustaminen tuottaa tulosta

Vuosia jatkunut koulukiusaamisen vastustaminen toi tunnustusta.
Kuva: Pekka Rautiainen

Koulukiusaamisen vastustamisessa onnistutaan Riihimäellä niin hyvin, että Riihimäki on valittu vuoden 2018 KiVa-kunnaksi.

– Riihimäen kaikki 11 peruskoulua toteuttavat Kiva Koulu -ohjelmaa. Valinnassa kiinnitettiin huomiota Riihimäen kaupungin pitkäjänteiseen ja määrätietoiseen kiusaamisen vastaiseen työhön sekä ohjelman kunnille tarjoamien palveluiden hyödyntämiseen, perustelee professori Christina Salmivalli valintaa.

Kaupungin opetuspäällikkö Virve Jämsén kertoo, että Kiva Koulu antaa kaikille kouluille yhtenäisen toimintatavan. Ohjelma mahdollistaa sekä kuntakohtaisen että myös koulukohtaisen palautteen hankkimisen.

– Palautteet antavat arvokasta tietoa kaupunkimme koulujen kiusaamisen vastaisesta työskentelystä ja mahdollistavat vertailun valtakunnalliseen tilanteeseen, Jämsén sanoo.

Riihimäellä palautteita hyödynnetään suunnittelussa ja oppilashuoltotyössä.

Kiva Koulu on Turun yliopistossa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, joka on ollut kaikkien suomalaisten perusopetusta tarjoavien koulujen saatavilla syksystä 2009 lähtien. Tänä vuonna ohjelmaa käytetään noin 900 koulussa.

Kiva-kunta -tunnustus jaettiin kahdeksannen kerran. HäSa