Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäkeläisen katoamisilmoitus levisi somessa, mies löytyi – Poliisi muistuttaa yksityisyydestä

"Yksityisasioiden jakamisen somessa voi rinnastaa siihen, että joku menisi torille levittämään toisen asioista kertovia julisteita ja huutamaan megafoniin."

Tuhansia jäseniä sisältävissä Facebook-ryhmissä levisi maanantaina katoamisilmoitus riihimäkeläismiehestä.

Hämeen poliisi vahvisti tiistaina iltapäivällä, että etsitty ollut henkilö on löytynyt.

– Tietojemme mukaan lähiomainen on saanut mieheen yhteyden, ja hän on kunnossa. Asia ei anna poliisille aihetta toimenpiteisiin, kertoi rikoskomisario Lalli Jylhä Hämeen poliisista.

 

Alkuperäistä katoamisilmoitusta jaettiin Facebookissa satoja kertoja ja some-kommenttien perusteella ilmoitusta levitettiin ympäri maata. Kuvan kanssa julkaistussa ilmoituksessa kerrottiin noin 30-vuotiaan miehen nimi ja asuinpaikka sekä hänen terveystietojaan.

Rikoskomisario Jylhä huomauttaa, että katoamisilmoituksen jakaminen voi rikkoa kadonneen henkilön yksityisyyden suojaa.

– Kukaan ei voi tietää, haluaako kyseinen henkilö, että hänen yksityisasioitaan kerrotaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Tällaisten ilmoitusten jakamiseen hyvässäkin tarkoituksessa tulisi suhtautua hyvin harkitsevaisesti. Täysi-ikäinen henkilö voi olla kateissa omasta tahdostaan tai ei vain halua olla läheisiinsä yhteydessä. Hänellä on siihen oikeus, Jylhä sanoo.

– Ilmoituksen jakaja voi syyllistyä yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Teosta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

 

Lalli Jylhä kertoo, että työnsä puolesta sosiaalisessa mediassa toimivat poliisit pyrkivät valistamaan vastaavanlaisten ilmoitusten jakamisen ongelmallisuudesta.

– Julkaisuja on somessa niin valtavasti, ettei kaikkeen voi millään puuttua. Muiden ihmisten yksityisasioiden jakamisen somessa voi rinnastaa siihen, että joku menisi levittämään toisen asioista kertovia julisteita ja torille huutamaan megafoniin. HäSa

 

Juttua muokattu: Muutettu ”Yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittäminen” -nimike oikein 24.9. klo 13.17. Jutussa luki aiemmin virheellisesti ”yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen”.

Päivitetty 24.9. klo 14.50: Poliisin mukaan mies on löytynyt.

 

Mitä voit julkaista?

Turvallisesti muista ihmisistä kuten kadonneesta tai rikoksesta epäillystä voi julkaista kuvia, joissa henkilö ei ole välittömästi tunnistettavissa.

Kuvien tarkoituksena voi olla saada vihjeitä henkilön tavoittamiseksi. Kuvissa voi näkyä esimerkiksi vaatteet tai henkilön auto ilman rekisteritietoja.

Nimi ja kuva on syytä toimittaa poliisille, joka voi julkaista sen tarvittaessa. Poliisi tekee päätöksen tapauskohtaisesti säännösten mukaisesti.