Kanta-Häme

Riihimäkeläiset nyökkäilevät naapuriliitokselle

– Meidän on päästävä eroon Riihimäki-keskeisyydestä. Kun puhutaan Hausjärven, Lopen ja Riihimäen liitoskunnasta, kehitystä on ajateltava koko alueelle eikä yksin Riihimäelle. Muuten päädytään vain riitelemään.

Näkemyksen takana on Riihimäki-seuran puheenjohtaja Paula Suoja, joka osallistui Riihimäen kaupungin asukkailleen järjestämään kuntarakenneselvitysiltaan maanantaina. Ilta avasi kierroksen, jossa seutukunnan asukkaat pääsevät vaikuttamaan kuntarakenneuudistuksesta tekeillä olevaan selvitykseen.

Riihimäellä kolmen kunnan yhdistymisajatus houkutteli kymmenkunta asukasta miettimään, mitä mahdollisuuksia ja uhkia isoon kuntaan liittyy.

Paula Suojan asukasnäkökulma sai kannatusta. Uudessa kunnassa toivotaan rohkeaa kaavoitusta, jolla kehitetään niin teollisuutta kuin asumista ja palveluita koko alueelle. Ihmisten arvellaan muuttavan asumaan sinne, mistä tontteja myydään.

Porinaryhmät ideoimaan

Vaikuttamaan lähteneet kaupunkilaiset jaettiin porinaryhmiin, jotka kokosivat ideoita ja näkemyksiä vanhusten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämisestä. Ryhmät pureutuivat myös osallistumisen aktivoimiskeinoihin sekä liitoskaupungin kehityssuuntien hakemiseen.

Lähipalveluista ei haluta luopua, kun kyseessä ovat päivähoito, koulut ja vanhusten asuminen. Vanhuksille ideoitiin uusia asumismuotoja, jotka kannustavat aktiiviseen elämään.

Uuden kunnan kehittämiselle ei pystytty asettamaan painopisteitä, vaan korostettiin alueellista tasapuolisuutta. Kuntalaisdemokratiaa voidaan kehittää kaupunginosavaltuustoin, mutta toisaalta aktiivisten yhdistysten toiminta saattaa riittää.

Nettikyselyyn vastattu laimeasti

Kuntaliitos ei herättänyt kritiikkiä illan aikana. Sen sijaan kuntarakenneuudistuksesta kuntalaisille helmikuun alusta lähtien netissä ollut kysely on kerännyt kannanottoja niin puolesta kuin vastaan.

– Mitään yllättävää ei nettikysely ole tuonut esiin. Hausjärveläiset ja loppilaiset ovat olleet selvästi kriittisempiä kuin riihimäkeläiset. Suhteessa vilkkaimmin ovat vastanneet hausjärveläiset ja vähiten riihimäkeläiset, kertoo kuntarakenneselvitystä valmistelevan ohjausryhmän sihteeri Ritva Mustonen.

Palvelujen karkaaminen maalaiskunnista kaupunkiin ja vallan keskittyminen huolestuttavat Hausjärvellä ja Lopella. Ritva Mustonen toteaa, että kummassakin kunnassa uskotaan ison kunnan tuovan palveluihin vakautta. Pienten palvelupisteiden toimintaa pidetään nykyisellään haavoittuvana.

– Joissakin vastauksissa on sanottu jyrkkä EI liitokselle. Hyvinkää ja etelän suunta on tullut esiin vain yksittäisessä vastauksessa.

Nettikyselyn täyttäneitä on vajaa sata kuntalaista, joista runsaat 40 Hausjärveltä ja loput noin puoliksi Lopelta ja Riihimäeltä. Kyselyyn odotetaan vielä vastauksia huhtikuun loppuun saakka.

Väliraportti julkistetaan maanantaina

Kuntarakenneselvityksestä on valmistunut väliraportti, joka esitellään alueen poliitikoille ensi maanantaina järjestettävässä seminaarissa. Väliraportti ei sisällä vielä kustannusvaikutuksia eikä selkeitä näkemyksiä haitoista ja hyödyistä.

Kuntarakenneselvityksen kuntalaisten kuuleminen jatkuu tiistaina Hausjärvellä Eskon koululla Hikiässä ja torstaina Lopella kunnantalolla. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic