Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäkeläistaiteilijat Virginia Woolfin jäljillä – Naisella pitää olla oma huone

Ulla Bomanson, Tuula Kauppi ja Maija Vainonen ottivat hallintaansa kolme huonetta Riihimäen taidemuseosta.

 

Jo Virginia Woolf totesi aikoinaan, että naisella pitää olla oma huone, jotta hän voi kirjoittaa.

Riihimäen taidemuseon näyttely Omat huoneet esittelee kolme taiteilijan Maija Vainosen, Ulla Bomansonin ja Tuula Kaupin omat huoneet – ateljeet, joissa taiteilijoiden teokset syntyvät.

Näyttelyn ytimessä ovat kirjaimellisesti kolme huonetta, jotka taiteilijat ovat suunnitelleet itse.

Taiteilijoiden mukaan ne tuovat esiin taiteen monimuotoisuutta. Vaikka kaikki kolme naista ovat saman ikäisiä ja heidän elämän kulkunsa on ollut hyvin samankaltainen, taiteilijoina he ovat hyvin erilaisia.

Tätä tukevat myös heidän tulkintansa omista työhuoneistaan. Vaikka ne ovat nimellisesti heidän ateljeitaan, ne eivät ole todellisuuden toisintoja.

 

Lähimmäs omaa työhuonettaan huoneensa tuo Maija Vainonen. Hänen huoneensa jäljittelee hänen ateljeensa sisustusta.

Hän on tuonut huoneeseen oman työpöytänsä ja piirtänyt seinälle ateljeen seinää kuvaavan teoksen. Huone noudattelee myös pohjapiirrokseltaan hänen työhuonettaan.

Huoneen keskiössä ovat erilaiset kasviaiheiset teokset.

– Kasvit ja puutarha ovat symboli taiteelle. En ole viherpeukalo, mutta minusta voi tulla sellainen, Vainonen kertoo.

Vainonen itse näkee huoneessaan selkeän yhtymäkohdan feminismiin ja myös Woolfin mainitsemaan huoneeseen. Hänelle on tärkeää, että ateljeen oven saa kiinni.

Vainosen niin sanotulta muistiseinältä voi löytää myös feminististen taideaktivistien Guerilla Girlsin humoristisen, mutta kouriintuntuvan todellisen listan naistaitelijana olemisen eduista. Eduksi lasketaan esimerkiksi tieto siitä, että ura voi lähteä nousuun, kun on täyttänyt 80.

 

Huoneet eivät täytä koko Riihimäen taidemuseota, vaan niiden lisäksi esillä on museon omasta kokoelmasta poimittuja teoksia. Osa teoksista on Vainosen, Bomansonin ja Kaupin aikalaislilta, osa puolestaan taiteilijoilta, jotka ovat heille merkittäviä.

Vainosen huoneen ulkopuolella esittäytyy Asko Lavonen, joka on tärkeä taiteilija sekä hänelle että Tuula Kaupille. Ulla Bomansonin huonetta edeltävät puolestaan hänelle tärkeän Alice Kairan teokset.

Kairan voimakas värien käyttö enteilee osuvasti Bomansonin ateljeeta, jota hän kuvailee omaksi maagiseksi sielunmaisemakseen.

Huoneen seinillä on hänen töitään, joista monessa esiintyy Pierrot-hahmo.

– Pierrot on seurannut minua 30 vuotta. Löysin sen Herman Hessen Arosudesta, jossa se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Yhtä huoneen seinistä peittää Bomansonin työpäiväkirjan jäljennös.

Seinälle kiinnitetyt liuskat Bomanson on kopioinut käsin oikeasta päiväkirjastaan. Hän kertoo tehneensä kopiointityötä kuukausia parin liuskan päivätahtia, jotta hänen kätensä kestäisi rasituksen.

– Se tekee hyvin näkyväksi sen kaiken ajatustyön, jota taiteen tekemisen taustalla on.

 

Tuula Kauppi kuvaa huonettaan näyttelyn huoneista vähiten hänen omaa työhuonettaan muistuttavaksi. Esillä on työvälineitä ja Kaupin työtakki, mutta pääosassa huoneessa ovat teokset.

Kauppi kertoo, että sen kolmen vuoden aikana, jona näyttelyä suunniteltiin, hän ehti tehdä lukuisia teoksia. Näyttelyssä ne ovat esillä pääasiassa hänen pöydällään lepäävässä projektikirjassa. Seinille teoksista on poimittu vain muutama.

– Työskentelen hyvin spontaanisti. En suunnittele, vaan annan kuvien vain tulla. Työhuoneeni ei ole millään tavalla siisti, Kauppi kertoo.

Museon huoneessa Kauppi kertoo tavoitelleensa valoa ja rauhaa, joista ainakin valo oli hänen mukaansa jäänyt tavoittamatta.

– En halua sitoa itseäni. Minä myös poltan ja silppua teoksiani. Teen mitä vaan. Paitsi en laita öljyväripohjalle akryyliä, koska se ei siinä pysy. HÄSA

 

Omat huoneet

Ulla Bomanson, Tuula Kauppi ja Maija Vainonen.

17.11.2018–3.2.2019 Riihimäen taidemuseossa.

Näytteillä taiteilijoiden omaa tuotantoa heidän omissa huoneissaan.

Lisäksi esillä Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia, jotka linkittyvät kolme taiteilijan tuotantoon.

Päivän lehti

3.8.2020