Kanta-Häme

Riihimäki ei äänestytä kuntaliitosta asukkaillaan

Syyskuun lopulla Hausjärven, Lopen ja Riihimäen kuntien päättäjät ratkaisevat, voivatko kolme kuntaa liittyä yhteen. Päätöksen tekevät kunnanvaltuustot ja kaupunginvaltuusto ja päätöksen on oltava yksimielinen. Kansanäänestyksen järjestämisestä ei ole edes keskusteltu.

Kuntalaisten mielipiteitä kuullaan huhtikuussa kuntalaiskyselyllä, johon liittyy myös kuntaliitossopimuksen luonnoksen esittely.

– Tässä olisi paikka neuvoa antavalle kansanäänestykselle, jos jossakin. Onko suurempaa kysymystä kuntalaisten kannalta kuin tilanne, jossa kunta lakkaa olemasta? Aliarvioidaanko kuntalaisia? kysyi demarivaltuutettu Petri Mattila Riihimäen kaupunginvaltuuston käsitellessä kuntarakenneselvityksen aikataulua.

Kuntarakenneselvitystyössä tiiviisti mukana työskentelevä kokoomuksen Kai Heimonen ei allekirjoittanut aliarvioimista. Hän kertoi selvitystyön ohjausryhmän vierailleen Seinäjoella, johon Nurmo on liitetty.

– He pitävät kansalaisäänestystä virheenä, jota eivät toistaisi. Nurmossa kunnanvaltuusto äänesti liitoksen puolesta, vaikka kansa äänesti sitä vastaan. Liitosta pidetään kuitenkin onnistuneena, Heimonen totesi.

Selvitys kokoaa edut ja haitat

Jos kuntaliitokseen etenemisestä tehtävä päätös on syyskuussa myönteinen, edetään parhaillaan valmisteltavana olevan ja kolme vuotta voimassa olevan yhdistymissopimuksen pohjalta. Ennen syyskuuta poliittiset päättäjät saavat tutkittavakseen myös kuntaliitosraportin sekä luonnoksen kuntaliitossopimuksesta.

Kolmen kunnan liitoksen hyötyjä ja haittoja päästään tarkastelemaan yhtenä pakettina kesäkuussa. Riihimäen kaupunginvaltuusto antoi kuntarakenneselvityksen toisen vaiheen neuvotteluryhmälle puolitoista kuukautta lisäaikaa. Myös Hausjärven ja Lopen valtuustojen toivotaan myöntyvän lisäaikaan.

Kolmen kunnan yhdistetty palveluverkko, sen vaatimat henkilöstö- ja talousjärjestelyt sekä hallinnon rakenne esitetään päättäjille, jotka saavat samalla myös tutkittavakseen kuntaliitoksesta laaditun sopimusluonnoksen.

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen pitää aikataulua tiukkana, sillä kuntaliitoksen selvitysraportin pitäisi valmistua jo toukokuussa. Jo sitä ennen kaikkien kuntien kunnanvaltuustot käsittelevät kuntaliitosta heti eduskuntavaalien jälkeen maanantaina 20. huhtikuuta iltakouluissaan.

Kesäkuussa selvitys käsitellään kunnanhallituksissa ja asetetaan nähtäville. Syyskuussa selvitys sopimusluonnoksineen etenee valtuustojen käsittelyyn.

Valtuusto päätti myös

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lyhyessä kokouksessaan maanantaina myös kaupungin hankintastrategian vuoteen 2017 ja myönsi omavelkaisen takauksen Riihimäen Kotikulma oy:n kahden miljoonan euron peruskorjauslainalle. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020