Kanta-Häme

Riihimäki ei venytä Kontinon tontin rakentamisaikaa - Tontti on seissyt 13 vuotta rakentamattomana

Terästoimittaja Kontinolle lankeaa maksettavaksi Riihimäen kaupungille sopimussakko, kun vuodesta 2006 rakentamattomana Haapahuhdassa seisseen tontin rakentamisvelvoiteaika umpeutuu ensi tammikuussa.

Kontinon tarkoitus oli keskittää koko toimintansa Tampereelta ja Vantaalta Riihimäelle, mutta lama hyydytti teräksen kysynnän.

 

Riihimäen kaupunki odotti Kontinon siirtymiseltä paljon. Jo 18 hehtaarin ja lähes miljoonan euron tonttikauppa on Valion tontin jälkeen kaupungin mittavin. Yritys olisi työllistänyt yli 150 henkeä ja vauhdittanut talousalueen kasvua.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei kaupunki suostu Kontinon hakemukseen velvoitteen kohtuullistamisesta.

Rakentamisvelvoiteaikaa pidennettiin alkuperäisessä kauppakirjassa normaalista kolmesta vuodesta viiteen vuoteen. Aikaa on myöhemmin jatkettu vielä kahdeksalla vuodella tammikuuhun 2019.

Kauppakirjaan molempien hyväksymä sopimussakko korvaa menetyksiä, jotka tontin rakentamatta jääminen on aiheuttanut kaupungille. Teollisuuslaitos olisi merkinnyt yhtiöverotuloja ja työntekijöiden kunnallisverotuloja kaupungille.

 

Kontino olisi valmis myymään tontin takaisin kaupungille, mutta kaupunki ei hyväksy 1,2 miljoonan euron hintaa. Yhtiö laskee tontin kaavamuutoksen, suunnittelukustannusten sekä rakennussuunnittelusta koituneiden kustannusten nostavan tontin hintaa.

Kaupunki korostaa, että kustannukset ovat syntyneet yhtiön valmistautumisesta toiminnan käynnistämiseen. Kaupunki painottaa, että kustannukset kuuluvat yritystoiminnan riskeihin, jotka yritys kantaa itse.

 

Kaupunki on valmis ostamaan tontin takaisin 410 000 eurolla. Alkuperäisestä runsaan 900 000 euron hinnasta on vähennetty kahdeksan vuoden tontinvuokraa vastaava runsas 500 000 euroa.

Tarpeettomaksi käyneen tontin myymistä edelleen on haitannut, että Kontinon pitäisi ensin rakentaa tontille vähintään 10 000 kerrosneliömetriä. Kauppakirjan ehdoilla kaupunki halusi alun perin estää tontilla keinottelun.

Kontino odottaa kaupungin kohtuullistavan tontin myymisen ehtoja. Kaupunki taas katsoo, että myymistä on haitannut Kontinon pyytämä 1,2 miljoonan euron hinta.

Kaupunginhallitus päätyi maanantaina hylkäämään kohtuullistamispyynnöt ja totesi, että Kontinon esittämään 1,2 miljoonan euron kauppasummaan suostuminen tarkoittaisi yhtiön tappioiden kattamista ja siten julkisen tuen antamista. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic