Kanta-Häme

Riihimäki etsii humaania saneerausjohtajaa

Osallistava johtaja. Ykkösvaatimuksena saneerausjohtaja. Ymmärtävä. Kuunteleva. Vahvasti yleissivistynyt. Humaani. Moniosaaja.

Lahjakas. Mies – nainen, jolla leikkaa. Kommunikoiva. Keskusteleva. Edelläkulkija. Paineet ja arvostelut kestävä. Riihimäen tunteva.

Näin evästi Riihimäen kaupunginvaltuusto valitsijajoukkoa, jonka tehtävä on valita kaupungille kaupunginjohtaja. Valinta pitäisi lyödä lukkoon jo kesäkuun valtuustoistunnossa.

Tulevan kaupunginjohtajan ei tarvitse enää tulla käytännön kuntatyöstä johtamaan Riihimäkeä. Virkaa hakeville riittää korkeakoulututkinto ja kuntahallinnon tuntemus.

Valtuusto väljensi pätevyysvaatimuksia kiireellisenä asiana maanantaina myönnettyään eron eläkkeelle siirtyvälle kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokaselle.

– Uudet vaatimukset mahdollistavat laajan hakijajoukon. Toivottavasti tehtävä houkuttelee osaajia myös kunta-alan ulkopuolelta, perusteli kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty pikaista päätöstä.

Demareiden Mikko Lund ehätti ehdottamaan pormestarijärjestelmään siirtymistä. Sosiaali- ja terveystoimen siirtyessä kaupungilta pois jäljelle jäävät asiat hoituisivat pormestarilta.

Ajatus pormestarista ei sytyttänyt ja Tommi Räty torppasi sen toteamalla, että työtä riittää elinkeinoelämän, sivistystoimen ja teknisten asioiden johtamisessa.

Kaupunginjohtajan virka asetetaan haettavaksi kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen ensi viikolla.

Harvinaisen vähäpuheinen kokous erotti Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän hallituksen kaikki riihimäkeläiset jäsenet. Käytännössä erotettiin vasemmistoliiton Matti Liimatainen, sillä kaikki muut jäsenet valittiin uudelleen yhtymähallitukseen.

Valtuusto hyväksyi tilapäisen valiokunnan kannan, ettei Matti Liimatainen nauti kaupunginhallituksen ja -valtuuston luottamusta. Hän äänesti yhtymähallituksen budjettikokouksessa vastoin Riihimäen kaupunginhallituksen ohjeistusta.

Liimatainen sekä Hausjärven ja Lopen edustajat voittivat äänestyksessä, jossa esitettiin kahden lakkautettavan hoitaja-lääkäriparin säilyttämistä. Riihimäelle aiheutui 400 000 euron lisälasku.

Demarien Esko Nummela ei pitänyt tilapäisen valiokunnan ratkaisua vedenpitävänä. Hän korosti, ettei Liimataisen näkemys ollut yhden ihmisen sooloilua, kun naapurikunnat kannattivat samaa asiaa. Taustalla oli sosiaalinen tavoite ja halu säilyttää lähipalvelut muutenkin kuin korulauseissa.

– Lama-aikana asiakasmaksut on nostettu maksimitasolle, mikä on tietyllä tavalla mieliä kuohuttava kysymys, Nummela muistutti.

Matti Liimataisen tilalle yhtymähallitukseen nimettiin perussuomalaisten Jari Mikkonen

____________________________

OIKAISU 8.3.2016 klo 8.58

Riihimäen kaupunginvaltuuston kokousta käsitelleessä jutussa oli virhe. Valtuusto päätti, ettei Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän hallituksen jäsen Matti Liimatainen nauti valtuuston luottamusta. Liimatainen ei ole perussuomalaisten vaan vasemmiston jäsen. Valtuusto ei voi erottaa luottamuselimestä vain yhtä jäsentä, joten se erotti yhtymähallituksesta kaikki riihimäkeläisjäsenet. Muut valittiin uudelleen, mutta Matti Liimataisen tilalle nimettiin Leena Haapa-aho (vas.) ja hänen varajäsenekseen Rauli Hirviniemi (vas.). 

Päivän lehti

13.8.2020