Kanta-Häme

Riihimäki etsii vielä liki viiden miljoonan säästöjä – Sulkko: "Menoja on pystyttävä hillitsemään"

Lautakunnat löysivät ensi vuodelle sopeutettavaa yhteensä vain 1,3 miljoonalla eurolla. Veronkorotus- ja velkaantumispaineet kasvavat.
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko vaatii menokuria. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko vaatii menokuria. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen taloutta on sopeutettava ensi vuodelle vielä 4,8 miljoonalla eurolla, kaupunki tiedottaa.

– Käyttötalouden menoja on pystyttävä hillitsemään. Tämänhetkisen talousarviovalmistelun perusteella ne ovat kuitenkin kasvamassa. Tilanne luo painetta lisävelan ottamiselle tai verojen korottamiselle, sanoo Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Lautakunnat löysivät sopeutettavaa yhteensä vain 1,3 miljoonalla eurolla. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta antaa lausuntonsa ensi keskiviikkona. Riihimäen kaupunginhallitus tutustuu lautakuntien lausuntoihin maanantaina.

– On veronmaksajan etu, että jatkamme johdonmukaista linjaa tulojen ja menojen tasapainon sekä investointeihin varautumisen osalta. Uudelleen velkaantumista pitää välttää. Kaupungin organisaatiossa on merkittävä tuottavuuspotentiaali. Karsintojakin tarvitaan, kun tarpeet muuttuvat ja ovat muuttuneet, Sulkko toteaa.

Kaukolämpökauppa leikkasi lainataakkaa

Kaukolämpöyhtiön vähemmistöosuuden myynnin ansiosta kaupunki lyhentää pitkäaikaisia lainoja tänä vuonna yhteensä 38 miljoonalla eurolla, kertoo Riihimäen talous- ja hallintojohtaja Kari Ora.

– Samalla Riihimäen rahoitusasemaan liittyvät riskit pienenivät. Vuoden alussa näytti vielä siltä, että kaupungin lainakanta vähenisi myös ensi vuonna. Nyt tällaista ei ole enää näköpiirissä.

Kaupungin verotulot jäävät tänä vuonna 3,1 miljoonaa euroa talousarviosta. Ensi vuoden kehitys on vielä hämärän peitossa.

Riihimäen terveyskeskuksen kuntayhtymän, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen ensihoitopalvelut kasvattavat Riihimäen menoja ensi vuonna noin 920 000 eurolla. Kaupunki onkin vaatinut, että toimintoja tehostetaan myös kuntayhtymissä.

Kaupunginjohtaja Sulkko esittelee Riihimäen vuoden 2020 talousarvion torstaina 17. lokakuuta. Kaupunginhallitus käsittelee esitystä seminaarissaan 21.–22. lokakuuta. Valtuustoon talousarvioehdotus etenee 11. marraskuuta. HÄSA

Päivän lehti

20.2.2020