Kanta-Häme

Riihimäki kokeilee uusia palveluseteleitä

Ensi vuosi tuo riihimäkeläisille lapsiperheille ja vanhuksille entistä paremmat mahdollisuudet turvautua kotipalveluihin.

Kaupunki ottaa käyttöön säännölliseen kotipalveluun tarkoitetut palvelusetelit. Nykyään palveluseteli myönnetään vain, kun avun tarve on ollut tilapäistä.

Käyttäjän ei tarvitse maksaa yksityisestä palvelusta enempää kuin kaupungin itse tuottama palvelu maksaa. Toisaalta hän voi maksaa enemmänkin, jos haluaa, kertoo lasten, nuorten ja perheiden palvelualuepäällikkö Marjo Mutanen.

Vanhusten kotipalvelussa palvelusetelien käytöllä halutaan lisätä mahdollisuus valita kaupungin oman kotihoidon sijaan kaupungin hyväksymä yksityinen yrittäjä.

Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa taas kyseessä on kokeilu, joka saattaa jopa korvata kokonaan kaupungin itse tuottamat kotipalvelut.

– Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvioon sisältyvän esityksen, oma tuotanto loppuu ja perheet ohjataan yksityisten yritysten käyttäjiksi palvelusetelin tai ostopalvelun avulla, kertoo Marjo Mutanen.

Hän vakuuttaa, etteivät apua tarvinneet perheet ole joutuneet jonottamaan eivätkä jääneet ilman auttavia käsiä.

Myös koti- ja vanhuspalveluiden palvelupäällikkö Kristiina Kalliovalkama kertoo kotihoitoa järjestyvän kriisitilanteissa heti ja muutenkin vähintään kolmessa päivässä.

Jos apua ei anneta sitä pyytävälle perheelle tai vanhuksille, avun tarve ei täytä avulle määrättyjä kriteerejä.

Palveluseteliä ei saa perheelle, jos tarvitsee kotiin esimerkiksi vain sairaan lapsen hoitajaa.

Marjo Mutanen kertoo tavallisimmin kiireistä apua tarvittavan, kun perhettä kohtaa jokin odottamaton kriisi.

Esimerkiksi äiti tai isä voi sairastua tai kotiutua sairaalasta. Pitkäaikaisempaa apua saa esimerkiksi vanhemmuuden tukemiseen vanhempien uupuessa.

Vanhusten kotona asumista tuetaan kotona käymällä.

– Lähihoitajat ja sairaanhoitajat huolehtivat vanhuksesta. Säännöllisillä kotikäynneillä annetaan yksilöllisen tarpeen mukaan esimerkiksi lääkkeet, autetaan peseytymisessä ja ruokailussa, kertoo Kristiina Kalliovalkama.

HÄSA

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic