Kanta-Häme

Riihimäki kulkee kohti veronkorotusta

Veroprosentti nousee Riihimäellä ilmeisesti väistämättä ensi vuonna.

Alkuvuoden talouslukujen perusteella Riihimäen kaupunginvaltuuston maanantai-illan kokouksessa Ismo Portin (kd.) ja Pertti Mäkelä (kok.) epäilivät, ettei loppuvuoden aikana löydy muuta keinoa korjata tilannetta.

Miinusta uhkaa kertyä tänä vuonna lähes kolme miljoonaa euroa, kun talousarvion mukaan talouden ilman vesihuoltolaitosta pitäisi jäädä 1,4 miljoonaa ylijäämäiseksi.

– Kaupunki on yksinkertaisesti käyttänyt monena vuonna enemmän rahaa kuin on tienattu. Olemme ottaneet velkaa ja nyt valtuuston asettama velkakatto on jo ylitetty. Veroprosentin korotus on edessä, totesi Pertti Mäkelä, joka halusi yksinkertaistaa viestin kaupunkilaisille.

Työterveyshuoltoon kuluu 300 000 euroa laskettua enemmän, perusturvatoimi tarvitsee 1,2 miljoonaa enemmän ja poistoja tehdään 800 000 talousarvioon merkittyä enemmän.

Erämessut sai lainan

Vaikka huoli kolmen miljoonan euron vajeesta painoi, Riihimäen messuille myönnettiin yksimielisesti 200 000 euron pääomalaina. Jorma Höök (ps.) puolusti tapahtumaa, joka on niin yrittäjille kuin kaupungin imagolle merkittävä tekijä.

Kirsti Tolvanen (sd.) tunnusti hiiltyneensä luettuaan Riihimäen messujen hallituksen jäsenlistaa.

– Hallituksessa istuu toinen toistaan isompien yritysten johtajia. Eikö heidän pitäisi ymmärtää talousasioita? Onhan heidän täytynyt nähdä, mihin talous on menossa? Nyt kaupungin piikki on auki, eikä tämä voi jatkua.

Tolvanen korosti kuitenkin, ettei halua vaarantaa seuraavia messuja.

Ismo Portin kertoi messujen joka toinen vuosi tekevän reippaasti enemmän tappiota kuin erämessut joka toinen vuosi tuottavat voittoa.

– Miksei koko messuja lopeteta, jos ne ovat tappiolliset? Tai miksei niitä järjestetä joka vuosi, jos kerran välivuosi on ongelma, kysyi perussuomalaisten Hanna Hautala.

Poistot hiersivät yhä

Valtuuston talouspainotteinen istunto käsitteli myös tilinpäätöksen, joka ilman vesihuoltolaitosta oli 1,9 miljoonaa euroa tappiolla, mutta vesihuoltolaitoksen kanssa 1,2 miljoonaa ylijäämäinen.

Mikko Lund (sd.) esitti tilinpäätöksen palauttamista kaupunginhallitukselle koska poistosuunnitelma manipuloi hänen näkemyksensä mukaan tasetta liian positiiviseksi. Jorma Katila (kok.) kannatti, joten käsittely oli ajautumassa äänestykseen.

Neuvottelutauon aikana niin Katila kuin Lund päätyivät vetäytymään esityksen takaa.

Esko Nummela (sd.) totesi ennen taukoa, ettei palautukselle ole perusteita. Valtuusto löi tammikuussa yksimielisesti lukkoon poistosuunnitelman, johon tilinpäätös perustuu. Myös Lund oli poistosuunnitelmaa hyväksymässä.

Paloaseman rahoitus kuntoon

Valtuusto hyväksyi istunnossaan myös 7 miljoonan euron omavelkaisen takauksen paloaseman rakentamiseen Kiinteistöosakeyhtiö Riihimäen Paloasemalle.

Hämeenkatu 40-42 eli entisen Sokoksen talon tontille hyväksyttiin asemakaavan muutos, joka mahdollistaa asuinliiketalojen rakentamisen. Myös meijerin laajennuksen mahdollistava Herajoen läntisen teollisuusalueen asemakaava hyväksyttiin. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic