Kanta-Häme

Riihimäki-lisän leikkaukset päätetään budjetti-istunnossa

Lapsiperheet näyttävät saavan pitää alle kolmivuotiaiden kotihoidon tuen Riihimäki-lisän.

Kaupunginhallitus on lähettänyt talousarvion valtuuston hyväksyttäväksi leikkaamalla tukea, muttei lähtenyt pyyhkimään sitä kokonaan yli.

Riihimäki-lisän saamista halutaan rajoittaa laskemalla perheen ylin bruttotulojen raja 5 000 eurosta 4 000 euroon kuukaudessa. Samalla tuen määrää halutaan pienentää 175 eurosta 150 euroon kuussa. Sisaruksista saatava korotusosa säilyy ennallaan.

Rajoituksilla säästetään ensi vuonna runsaat 70 000 euroa.

Lisä viivattiin jo yli

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksestä Riihimäki-lisä puuttui kokonaan, mutta kaupunginhallitus on palauttanut tuen rajattuna takaisin.

Jos tuki olisi lakkautettu, 185 perhettä olisi menettänyt noin 190 euroa kuukaudessa. Perheet hoitavat alle kolmivuotiaan sisaruksineen kotona.

Ensi vuonna olisi säästetty noin puoli miljoonaa euroa lopettamalla lisän maksaminen.

Jos kaupunginvaltuusto nyt hyväksyy Riihimäki-lisän leikkaukset, lähes 30 yli 4 000 euroa kuukaudessa ansaitsevaa perhettä putoaa tuen ulkopuolelle.

Riihimäellä jatketaan Riihimäki-lisän ohella myös yksityisen päivähoidon 200–400 euron kuntalisän maksamista. Riihimäki-lisän tavoin se ei ole lakisääteistä tukea, vaan helpottaa perheitä käyttämään yksityistä hoitoa, kun kunnalliseen on jonoa. Riihimäellä ei toistaiseksi ole käytössä palveluseteliä.

Riihimäen kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta maanantaina 15. joulukuuta. (HäSa)