Kanta-Häme

Riihimäki myisi omakotitontteja yrittäjille

Tonttikauppa hyytyi Riihimäellä viime vuonna niin rajusti, että kaupunki haluaa muuttaa omakotitonttien myynti- ja vuokrausperiaatteita. Yli kaksi vuotta myymättä seisseet tontit halutaan nyt myydä rakennusyrityksille.

Hyytynyt tonttikauppa huolestuttaa kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasta. Hänen esityksestään kaupunginhallitus päätti käyttää otto-oikeuttaan ja ottaa teknisen lautakunnan jo tekemän päätöksen uudelleen käsittelyyn ensi kokouksessaan.

– Kysymyksessä on luonteeltaan poliittinen asia, josta on syytä käydä laaja arvokeskustelu, Keskiruokanen perustelee.

Poliittiset erimielisyydet näkyivät jo teknisessä lautakunnassa viime viikolla.

Esitys tonttien myymisestä yrittäjille kaatui äänin 7– 4. Ajatusta vastustaneen Petri Mattilan (sd.) esitys voitti niukasti äänin 6– 5 Tomi Sankarin (kok.) ehdotuksen, että yrittäjällä olisi mahdollisuus ostaa viisi tonttia vuodessa esitetyn yhden sijaan.

Ilman kaupunginhallituksen otto-oikeuden käyttöä lautakunnan päätös olisi jäänyt voimaan eivätkä yrittäjät pääsisi ostamaan kaupungin omakotitontteja. Nyt pohditaan, voisiko kaupunki väljentää sääntöjään ja myydä yrittäjälle yhden tontin vuodessa.

– Kiinnostusta ja kysyntää on, joten näin saadaan piristysruiske tonttimarkkinointiin. Samalla tarjonta monipuolistuisi. Aika moni omakotitalosta haaveileva ei halua itse rakentaa, mutta ostaisi vastavalmistuneen talon, arvioi kaupungingeodeetti Ari Vettenterä.

Yritykset jääneet tonteitta

Omakotitonttien kauppaa hiljentää myös pankkien kiristyneet lainaehdot. Laina myönnetään entistä harvemmin yhdelle henkilölle eikä taloa enää pysty rakentamaan pelkällä lainarahalla.

Kaupungin tontteja ei ole myyty eikä vuokrattu yrittäjille. Tontin voi Riihimäen kaupungilta ostaa tai vuokrata vain luonnollinen henkilö ja vain viiden vuoden välein. Kaupungin omakotitontit kiinnostavat rakennusyrittäjiä, sillä yksityisiä omakotitontteja on myynnissä hyvin harvoin.

Ari Vettenterä kertoo Hämeenlinnan hallinto-oikeuden parhaillaan käsittelevän yhden yrittäjän tonttikaupasta tekemää valitusta. Yrittäjä olisi ostanut kaupungilta omakotitontin ja valitti, kun kaupunki ei sitä myynyt.

Sääntöjä on kierretty

Vaikkeivät yrittäjät ole voineet ostaa omakotitontteja kaupungilta, sääntöä on kierretty. Yksityiset henkilöt ovat ostaneet tontin, mutta yrittäjän kanssa on sovittu rakentamisesta ja talo on valmistunut suoraan myyntiin.

2000-luvun aikana kaupungin tontteja luovutettu keskimäärin 50 vuosittain. Viime vuonna määrä putosi 16:een, joista myytiin yksi, 11 vuokrattiin ja neljä lunasti vuokratonttinsa.

Tällä hetkellä kaupungilla on tarjolla kuusi kappaletta yli kaksi vuotta myymättä seisseitä tontteja Vahteristossa. Noin vuoden kuluttua kahden vuoden iän saavuttavat Metsäkorven tontit.

Kaupungin rivitalotontit ovat menneet kaikki kaupaksi. Kerrostalotonttien kauppa on jäissä ja heti rakennettavissa olevien tonttien määrä on kasvanut noin kymmeneen. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020