Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki odottaa uudistusten kaatumista, ennen kuin siirtyminen Uudellemaalle tulee kysymykseen

Aloite Uudellemaalle siirtymisestä tuskin etenee, jos maakuntauudistus toteutuu.
Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Aloite maakuntarajan siirtämisestä etenee valtuuston käsittelyyn Riihimäellä. Tosin valtuustolle todetaan, että toistaiseksi kaupunki on sitoutunut nykyisiin ratkaisuihin.

Jos kuitenkin maakunta- ja sote-uudistus kaatuu, kaupunginhallitus mielii aloittaa laajan selvityksen siitä, mitä maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtaminen Uuteenmaahan merkitsisi.

Kunnallisneuvos Arto Lapiolahti ja Riihimäen yrittäjien varapuheenjohtaja Tero Rekimäki keräsivät keväällä kaikkiaan 368 nimeä maakunnan vaihtamista esittävään aloitteeseensa. Allekirjoittajista 354 on ilmoittanut olevansa riihimäkeläisiä.

 

Aloitteessa esitetään, että Riihimäen kaupunki ryhtyy pikaisesti parantamaan asukkaittensa hyvinvoinnin, toimeentulon ja työllisyyden kehitysmahdollisuuksia.

Aloitteen tekijöiden mukaan tämä edellyttää vähintään sitä, että alueen luontevaa toimintaa vaikeuttavista Kanta-Hämeen maakunnasta ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä irtaudutaan. Sen sijaan kaupungin tulisi liittyä Uudenmaan maakuntaan ja Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (HUS).

Asiaa on Riihimäen organisaatiossa tarkasteltu monesta näkökulmasta. Lausuntoja on pyydetty niin maakuntien liitoilta, sairaanhoitopiireiltä kuin kauppakamariltakin.

Pääsääntöisesti vastaanottava puoli eli Uudenmaan liitto ja HUS toivottavat mahdollisen muuttajan tervetulleeksi. Hämeen liitto ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri eivät ole asiasta yhtä innostuneita.

 

Erityisesti Riihimäellä jäytää yhteistyö Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa.

Riihimäen näkemyksille ei ole annettu painoa, kun ns. 8 tähden sairaala -yhteistyötä ja investointeja on suunniteltu yhdessä Pirkanmaan ja TAYSin kanssa. Riihimäki olisi halunnut lykätä päätöksentekoa perustettavalle maakunnalle.

Aloitteen valmistelutekstissä huomautetaan silti, että Riihimäki on sitoutunut Oma Häme -valmisteluun maakuntauudistuksen toteutuessa, mutta ellei uudistus toteutuisi, ovat eri vaihtoehdot aidosti arvioitavina. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020