Kanta-Häme

Riihimäki odottaisi muutosta

Kanta-Hämeen kuntien viesti selvitysmiehille sai Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savolalta kummeksivan kannanoton.

– Mikä muuttuu? Maakuntaan esitetään kolmea seutukunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon aluetta ja niiden lisäksi yhteisesti järjestettävää erikoissairaanhoitoa.

Riihimäen seutukunnan 46 000 asukkaan pohjan uskotaan riittävän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestämispohjaksi.

Kuntaliitos sopisi Riihimäelle

Riihimäen kaupunki on tavoitellut vahvaa peruskuntaa eli Hausjärven, Lopen ja Riihimäen kuntaliitosta, jolloin peruskunta hoitaisi myös sote-palvelut. Hausjärven ja Lopen vastustus on kaatanut liitosajatuksen.

Vastuukuntamallikaan ei ole sopinut pienille kunnille, jolloin jäljelle on jäänyt kuntayhtymä.

– Nyt jää nähtäväksi, miten valtio tulee määräämään palvelujen järjestämisalueista ja -tavoista. Se ratkaisee, miltä pohjalta ja miten edetään. Odotamme selkeitä ja nopeita ratkaisuja, Savola toteaa.

Ryks irti keskussairaalasta

Erikoissairaanhoidon järjestämiseen Riihimäki on jo syksyllä 2011 ilmoittanut halukkuutensa ottaa Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön (Ryks) omistukseensa.

Nyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esittää lausunnossaan sosiaalipoliittiselle ministerityöryhmälle Ryksin siirtämistä Riihimäen terveyskuntayhtymälle, jolloin Ryks toimisi perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen sekä erikoissairaanhoidon alueellisena keskuksena.

Hyvinkää voi vetää potilaita

Kun asukkaat ensi vuoden alusta lähtien voivat itse hakea terveyspalvelunsa mistä haluavat, Riihimäeltä voidaan lähteä Husin Hyvinkään sairaalaan yhtä hyvin kuin Hämeenlinnaan.

– Asukkaat voivat ilmaista tarpeensa ja tahtonsa jaloillaan, Jussi Savola toteaa.

Savola uskoo, että koko sote-kysymyksestä sekä erikoissairaanhoidon järjestämisestä neuvotellaan tulevan vaalikauden aikana Riihimäen seutukunnalla. Myös kuntaliitos ja vastuukuntamalli käydään vielä uudelleen läpi. (HäSa)

Mainos