Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki osaksi Uuttamaata? Selvitys valmis, kaupunginjohtaja Sulkko pitää kannattavana – Tietyin ehdoin

Riihimäen kaupunki aikoo järjestää keskustelutilaisuuden selvityksestä. Sen tulokset julkistetaan tänään keskiviikkona.
Riihimäen kaupunki on selvittänyt sitä, mitä etuja on sillä, jos kunta kuuluisi Kanta-Hämeen sijaan Uudenmaan maakuntaan. Kuva: Soile Toivonen
Riihimäen kaupunki on selvittänyt sitä, mitä etuja on sillä, jos kunta kuuluisi Kanta-Hämeen sijaan Uudenmaan maakuntaan. Kuva: Soile Toivonen

Riihimäen siirtyminen osaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (Hus) sitoisi kaupungin tiiviimmin osaksi metropolialuetta, arvioi kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Riihimäen kaupunki on teettänyt vaihtoehtoisselvitykset siitä, kannattaisiko Riihimäen olla Kanta-Hämeen sijaan osa Uudenmaan maakuntaa.

Selvitys on valmistunut ja julkaistiin tänään keskiviikkona. Kaupunginjohtaja Sulkko arvioi, että sairaanhoitopiirin ja maakunnan vaihto olisi tietyin reunaehdoin kannattava vaihtoehto.

– Tulevaisuuden näkökulmasta vaihtaminen tai hakeutuminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin ja erityisesti Uudenmaan maakuntaan sitoisi Riihimäen tiiviimmin metropolialueeseen, toteaa Sulkko kaupungin tiedotteessa.

– Ennen päätöksentekoa on hyvä miettiä myös sitä, miten Kanta-Hämeessä nähdään Riihimäen asema toiseksi suurimpana kaupunkina. Miten Riihimäen koko näkyy esimerkiksi palvelujen sijoittumisessa, kampuksen kehittämisessä ja kansainvälistymisessä, edunvalvonnassa ja julkisten palvelujen toimipisteratkaisuissa? hän jatkaa.

Ei suoraa kantaa, keskustelutilaisuus tulossa

Riihimäen kaupungin teettämässä selvityksessä tarkastellaan sitä, mitä etua tai haittaa kaupungille on siinä, että se kuuluu nykyisin Kanta-Hämeeseen. Vaihtoehtona pohditaan sitä, että kaupunki olisikin osa Uudenmaan maakuntaa.

Selvityksessä tutkittiin myös sitä, mitä vaikutusta sairaanhoitopiirin vaihtumisella on.

Varsinainen maakunnan vaihto edellyttäisi kuitenkin valtioneuvoston päätöksen.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko

Selvityksissä ei kaupungin tiedotteen mukaan oteta suoraan kantaa siihen, mikä olisi seudulle ja sen asukkaille parempi.

Kaupunki aikoo järjestää keskustelutilaisuuden selvityksen tuloksista marraskuun lopussa. Selvityksen tuloksia esitellään puolestaan valtuutetuille huomenna torstaina, ja kaupunginhallitus ja -valtuusto löytävät selvityksen edestään joulukuussa.

Riihimäen kaupungin tilaaman selvityksen toteuttivat Nordic Healthcare Group ja MDI Public Oy, ja Hämeen liitto myös osallistui siihen.

Lue myös: Riihimäki käynnistää yt-neuvottelut: ”Tavoittelemme muutoksia, joiden hyödyt kertautuvat”