Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki pitää maauimalan kiinni koko kesän, säästää sata tonnia – Näin kaupunki perustelee yllätysratkaisuaan

Riihimäen maauimala pysyy kiinni koko kesän. Kuva viime vuoden heinäkuulta. Kuva: Tomi Vesaharju
Riihimäen maauimala pysyy kiinni koko kesän. Kuva viime vuoden heinäkuulta. Kuva: Tomi Vesaharju, arkisto

Riihimäki ei avaa maauimalaa tänä kesänä lainkaan. Mitä järkeä tässä on, Riihimäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Kati Hämäläinen-Myllymäki?

– Avaamattomuus perustuu THL:n, OKM:n (opetus- ja kulttuuriministeriö) ja avin antamiin ohjeisiin koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on siis suojella kuntalaisten terveyttä. Pohdimme tätä asiaa täällä paikallisesti suurella porukalla.

Muut kaupungit kuitenkin avaavat maauimalansa. Ovatko kaikki muut siis nyt mielestänne tulkinneet väärin viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia?

– Eivät, vaan ohjeita sovelletaan paikallisiin oloihin ja jokainen uimala on tilojen suhteen oma tapauksensa. Vanhassa ja remonttia kaipaavassa Riihimäen maauimalassa ei pystytä ylläpitämään korona-ajan vaatimaa hygieniatasoa.

Päätöksessä painoivat ilmeisesti myös säästösyyt?

– Jokaisessa päätöksessä otetaan huomioon myös taloudelliset asiat, niin tässäkin.

Miksei tätä taloudellista perustetta mainittu kaupungin tiedotteessa?

– Siinä tiedotteessa otettiin sellainen linja, koska taloudellinen syy ei ollut se päätöksen tärkein syy.

Kuinka paljon Riihimäen kaupunki säästää sillä, ettei maauimalaa tänä kesänä avata?

– Se on varmaan siinä sadantuhannen euron paikkeilla.

Kerroit viime perjantaina Ylen jutussa*, että Riihimäen maauimala avataan erityisjärjestelyillä. Tapahtuiko asiassa siis jokin yllättävä käänne vielä sen jälkeen, kun päätös olikin lopulta aivan toisenlainen?

– Kerroin viime perjantaina Ylen toimittajalle moneen kertaan, että emme ole vielä tehneet päätöstä asiasta mutta olemme kartoittaneet niitä toimenpiteitä, joita pitäisi tehdä, jos maauimala avattaisiin. Ylen jutussa ollut virhe oli todella harmillinen.

Oletko jo saanut riihimäkeläisiltä kiukkuista palautetta uimalaratkaisustanne?

– Olen, ja varmaan jokainen hallintokunta on saanut oman osansa tästä palautteesta. Toisaalta palautetta on tullut yllättävän vähän. Ajattelin, että sähköpostini olisi ihan täynnä. Lisäksi on tullut sellaistakin palautetta, että oli suoraselkäistä tehdä päätös terveys edellä.

Miten voitte perustella koronariskillä sitä, että väljä ulkoilmauimala pidetään suljettuna mutta ahdas sisäuimala avataan kesäkuun lopussa?

– Uimahallin puolella suojavälien pitämistä pystytään valvomaan huomattavasti paremmin kuin maauimalan puolella. Myös hygieniatason ylläpito on helpompaa uimahallissa kuin maauimalassa.

Miksi Riihimäen kaupunki venkoilee ja pelaa vuodesta toiseen maauimalan aukioloajoilla?

– Liikuntapaikkapalvelujen rahoitusta pienennetään koko ajan. Meidän pitää tulla toimeen yhä pienemmillä taloudellisilla resursseilla. Eli nämä ovat pitkälti poliittisten päätöksentekijöiden asioita. HÄSA

* Tarkennus 29.5. klo 12.05: Ylen jutussa 22.5. myös kerrottiin, että virallinen päätös asiasta tehtäisiin vasta maanantaina 25.5.

Päivän lehti

13.7.2020