Kanta-Häme

Riihimäki pohtii vielä yöpäivystystä

Päätöstä terveyskeskuksen yöpäivystyksen keskittämisestä Riihimäeltä Hämeenlinnan yhteispäivystykseen ei vielä keskiviikkona saatu aikaiseksi Riihimäen terveyskuntayhtymän hallituksessa.

Asia jäi pöydälle äänestyspäätöksellä. Pöydälle jättämisen puolesta äänestivät kaikki kuusi terveyskuntayhtymän hallituksen riihimäkeläisjäsentä. Vastaan äänesti viisi jäsentä. Yksi jäsen äänesti tyhjää.

Yhtymähallitus odottaa nyt, että Riihimäen kaupunginhallitus harkitsee oman yöpäivystyksen toteuttamista ja laskee, löytyykö kaupungilta tarvittavat 400 000 euroa.

Oma yöpäivystys olisi Riihimäen kaupungille potilasta kohti lähes 600 euroa kalliimpaa kuin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Yöpäivystys on käytännössä hoidettu Hämeenlinnassa jo viime kesäkuusta lähtien. Samalla on seurattu, kuinka moni potilas Riihimäeltä, Hausjärveltä ja Lopelta joutuu käymään Hämeenlinnassa päivystyksessä.

Vain kaksi potilasta yössä

Iltakymmenen ja aamukahdeksan välillä on elo-lokakuussa yöpäivystystä käyttänyt keskimäärin 1,8 potilasta yötä kohti. Kaksi kolmasosaa kävijöistä oli riihimäkeläisiä, viidesosa hausjärveläisiä ja joka kymmenes loppilainen.

Riihimäellä terveyskeskuksen päivystyksessä on päiväaikaan ja iltaisin ennen kello 22:ta käynyt keskimäärin 48 potilasta päivää kohti. Kolmasosa on käynyt ilta-aikaan.

Yöpäivystyksen siirtoa Hämeenlinnaan perustellaan vähäisellä käytöllä ja kovilla kustannuksilla. Riihimäellä järjestettävä päivystys maksaisi 700 000 euroa, kun Hämeenlinnan yhteispäivystyksen lasku jää noin 300 000 euroon.

Ryks jää ilman lääkäriä

Jos terveyskeskuksen yöpäivystys siirtyy, tammikuussa Riihimäellä ei enää työskentele yöaikaan yhtään lääkäriä. Erikoissairaanhoidon järjestämä lääkäripäivystys sairaalan osastoilta loppuu. Sen jälkeen Riihimäen sairaalan lääkäriä tarvitsevat potilaat kuljetetaan yöaikaan Hämeenlinnan keskussairaalaan.

Osastolääkärien yöpäivystyksen loppumisen myötä Riihimäen sairaalasta siirretään vaativat leikkaukset Hämeenlinnaan. Riihimäen sairaalassa kehitetään päiväsairaalan leikkaustoimintaa. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic