fbpx
Kanta-Häme

Riihimäki rauhoittaa rakentamistaan

Montessoriopetus saa jatkaa eikä musiikkiluokkiakaan lopeteta Riihimäellä, jos kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen ensi vuodelle esittämä talousarvio hyväksytään kaupunginvaltuustossa.

Samalla, kun säästöpaketista on viivattu yli kaupungissa kuohuttaneet leikkaukset, Riihimäen teatterin tukemista aiotaan nipistää 120 000 eurolla.

– Kaupungissa puolitoista vuotta toteutettu sosiaali- ja terveystoimen uudelleenorganisointi on jo tuonut noin 1,5 miljoonan euron vuosisäästöt. Työ jatkuu ja tulee leikkaamaan 7 miljoonan euron verran vuositasolla menoja, kertoo Keskiruokanen.

Ensi vuodeksi talousarvio on hiottu vain 100 000 euroa alijäämäiseksi. Vesihuoltolaitoksen kanssa tulos näyttää miljoonan verran ylijäämää.

KUNTALIITOKSEN epäonnistuttua Hausjärven ja Lopen vastustukseen Riihimäki jatkaa nyt oman sote-toimintansa kehittämistä.

– Edessä on kaupungin ja terveyskeskuksen päällekkäistoimintojen purkaminen. Toiminnot organisoidaan uudelleen, tuotteistetaan ja siirretään kokonaisvastuu yksiin käsiin.

INVESTOINTIPAKETTIIN esitetään ensi vuodelle nettona 3,1 miljoonaa euroa.

Sadevedet sisään päästäneen kaupungintalon uuden osan remontti kuuluu ensi vuonna käynnistyviin rakennushankkeisiin samoin kuin uuden keskuskeittiön rakentamisen aloittaminen.

Myös Herajoen koululla aloitetaan ruokalarakennuksen laajennus ja peruskorjaus.

Uramon koulun remonttia joudutaan jälleen lykkäämään ja keskittymään edelleen suunnitteluun.

– Uramon koulun suunnittelu palautettiin valmisteluun, joten se ei ehdi käynnistyä ensi vuonna. Kaupungintalo pitäisi vihdoin ehdottomasti saada kuntoon, Keskiruokanen perustelee ja toteaa velkaantumisen nyt taittuneen lievään laskuun.

RAKENNUSHANKKEIDEN käynnistämisen lisäksi rahaa varataan miljoonan euron verran kunnallistekniikkaan. Uusia alueita ei avata, vaan kunnostetaan jo rakennettujen alueiden katuverkkoja.

– Uusien tonttien myynnistä ei odoteta suuria tuloja. Sen sijaan nyt tarkistetaan ja korotetaan myytävien tonttien hintoja. Samalla annetaan omakotiasukkaille mahdollisuus lunastaa vuokratontit vanhaan hintaan, kertoo kaupunginjohtaja uudesta kertaluonteisesta tulojen lisäystavasta.

Niukka investointipaketti näkyy kaupungin velassa, joka ei kasva. Lainojen määrä asukasta kohti säilyy hieman runsaana 3 600 eurona asukasta kohti.

TULOVEROPROSENTTI PYSYY 20,5:ssä, mutta kiinteistöveroja on tarkoitus jälleen jo toisena vuonna peräkkäin korottaa.

Yleistä kiinteistöveroa nostettaisiin 1,45 prosentista 1,50 prosenttiin, vakituisten asuntojen 0,50 prosentista 00,60 prosenttiin, kesämökkien 0,80 prosentista 1,40 prosenttiin ja rakentamattomien rakennuspaikkojen 3 prosentista 4 prosenttiin. Voimalaitostenkin verotus kiristyisi 2,75 prosentista kolmeen prosenttiin.

Virkapakettiin mahtuu vain kahdeksan uutta virkaa, joista osa syntyy määräaikaisten vakinaistamisella. Kaikki uudet virat saadaan kouluille.

Kaupunginjohtajan esittämä talousarvioehdotus etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lopullinen talousarvio ensi vuodeksi hyväksytään joulukuun kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Menot