Kanta-Häme

Riihimäki ravistautuu eroon ruman rippeistä

Hämeenkadun viimeinen jäljellä oleva puurakennus, Daddys Pub herää kesäkauteen uudessa asussa. Talon omistava Jyrki Sasi ehtii ensimmäisenä paljastaa ympäristötaideteoksen Riihimäellä.

Pubirakennuksen julkisivuun valmistuu taiteilija Ilse Lindqvistin lasiteos, mutta millainen, se saa kutkutella salaisuutena paljastuspäivään saakka.

Sasi suunnittelee myös toiseen rakennukseen julkisivutaidetta, muttei vielä paljasta enempää.

Pienin askelin suureen muutokseen

– Riihimäestä kehitetään ympäristötaidekaupunki. Jo jonkin aikaa asiaa on pureskeltu taiteilijoiden kesken ja nyt lähdemme liikkeelle. Alkuun edetään pienin askelin, mutta ehkä kymmenen vuoden kuluttua kaupungissa on paljonkin uudenlaista nähtävää, miettii kulttuurituottaja Anna Vesén.

Idean isä on vt. katupäällikkö Tero Westerlund, joka haluaa laajentaa maisemasuunnittelua sekä kukkaloistolla leikittelyä selkeästi ympäristötaiteen puolelle.

– Ympäristötaide on laaja alue, joka käsittää paljon muutakin kuin yksittäisiä teoksia maisemassa. Se voi olla hyvin pienipiirteistä tai muodostua todella suurista kokonaisuuksista. Esimerkiksi Lasimuseon ja Metsästysmuseon alueesta voi muokata yhtenäisen kokonaisuuden, Westerlund kuvaa.

Suupieliä hymyyn vetäviä juttuja löytyy Riihimäeltä jo yllättävän paljon.

– Paloheimon konttorin edustan aitaa koristavat pienet kudonnaiset, Lasimuseolla linnut pesivät maalatuissa pesäpöntöissä, Vihreän talon aitaa koristavat värikkäät laudat, Lasitehtaan koulun seinällä kiipeää metallinen värikäs lohikäärme, Granitin aukion laitaman rakennusta koristavat pääskyset ja paljon muuta.

Jokaisen asukkaan juttu

Jatkossa Riihimäellä tutkitaan mahdollisuutta ottaa huomioon ympäristötaiteen mahdollisuus maankäytön, rakennusten ja yleisten alueiden suunnittelussa, rakentamisessa ja kunnossapidossa.

– Taiteen tekijöiksi haastetaan niin ihan tavalliset kaupunkilaiset kuin taiteilijat ja yrittäjät. Esimerkiksi Peltosaaressa on jo aktiivisesti toimivaa väkeä, joka voisi innostaa asukkaita yhdessä toteuttamaan jonkin yhteisen jutun, kertoo Anna Vesén.

Pihakilpailun yhteydessä voidaan ensi kesänä kilpailla myös ympäristötaiteen sarjassa.

Kinturinmäen maankaatopaikan maisemoinnissa kaupunki aikoo varautua tulevaan ympäristötaiteen kehittelyyn. Westerlund kaavailee paikasta ulkoilijoille pysähdyspaikkaa.

Lähivuosina ympäristötaiteen kohteiksi mietitään myös vaikkapa Kolmioraiteen melu- ja maisemavalleja sekä Sammalistonsuon kosteikkoa. (HäSa)