Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki repii säästöjä nuorisotalon sulkemisesta liikuntapaikka- ja hulemaksuihin – Sulkko: "Hyvä alku"

Nuorisotalo Monari, puukoulu ja kutomo suljetaan. Museoita yhdistetään. Maksuja korotetaan.
Säästölistaa esitellyt Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko luonnehtii nyt kerrottuja toimenpiteitä vain "pieneksi säätämiseksi" ja "hyväksi aluksi". Keskellä Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.). Kuva: Pekka Rautiainen
Säästölistaa esitellyt Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko luonnehtii nyt kerrottuja toimenpiteitä vain "pieneksi säätämiseksi" ja "hyväksi aluksi". Keskellä Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.). Kuva: Pekka Rautiainen

Riihimäen kaupunki sulkee nuorisotalo Monarin ja kutomon, luopuu Patastenmäen puukoulusta ja yhdistää kaupunginmuseon taidemuseoon. Liikuntapaikkamaksuja – muun muassa jäämaksuja – korotetaan, ja kaupunkilaisilta aletaan periä hulevesimaksua.

Muutokset sisältyvät kaupungin yt-neuvottelujen tuottamaan säästölistaan. Ne on tarkoitus tehdä jo tämän vuoden aikana.

– Yt-neuvotteluissa löytyneet toimenpiteet ovat hyvä alku, toteaa Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Nuorisopalvelut uusiksi

Lakkautettava Monari on tällä hetkellä Riihimäen ainoa nuorisotila. Kaupunki uudistaa nuorisopalvelujaan tämän vuoden aikana ja kertoo tähänkin liittyvistä suunnitelmistaan jo keskiviikkona palveluverkkoselvityksen yhteydessä.

– Kaikkiin asioihin on olemassa ratkaisu, Sulkko sanoo.

Puukoulussa toimiva montessoriopetus siirtyy Lasitehtaan koululle ja varhaiskasvatus ja esiopetus Kalevantaloon eli entiseen kauppaoppilaitokseen.

Seurojen tukemiseen muutoksia

Liikuntapaikkamaksujen korotukset tehdään kahdessa osassa. Tämän vuoden käyttösuunnitelmaan sisältyvien indeksikorotusten kohdentuminen on vielä virkamiesvalmistelussa. Lisäksi kaupunki valmistelee vuoden mittaan mallin, jolla siirrytään niin sanotusta kiinteistösubventiosta lähemmäs seurojen suoraa avustamista.

– Silloin pystytään ottamaan paremmin huomioon peittoja ja vaikuttavuuksia ja saadaan nuoria liikkumaan tehokkaammin, Sulkko perustelee.

Kaupunginjohtajan mukaan ongelmana on ollut sekin, että vaikka kaupunki on pitänyt liikuntapaikkamaksut alhaisina, se ei ole juuri näkynyt harrastajien kustannuksissa.

– Seurat eivät välttämättä peri harrastajilta yhtään sen alhaisempia maksuja kuin muutenkaan. Silloin kaupungin tuki ei näy palvelun hinnassa. Vaikka Riihimäellä on esimerkiksi selvästi alhaisemmat jäämaksut kuin verrokkikaupungeissa, riihimäkeläinen nuori ei automaattisesti pelaa jääkiekkoa sen halvemmalla kuin muuallakaan.

– Näitä asioita on tarkoitus tutkia tarkemmin.

Sulkko pitää jäähallien ylläpitoa vaikuttavuusnäkökulmastakin ongelmallisena, sillä käyttäjämäärät ovat kovin pieniä verrattuna esimerkiksi uimahalliin.

– Riihimäen ei kuitenkaan pidä lähteä profiloitumaan myöskään korkeilla liikuntapaikkamaksuilla, hän tarkentaa.

Hulevesimaksuista satojatuhansia

Hulevesimaksu viritetään Sulkon mukaan sellaiseksi, että se tuottaa kaupungille vähintään 200 000 euroa vuodessa. Tätä koskevat laskelmat ovat vielä kesken.

– Tämä maksuhan on jo käytössä monissa muissa kaupungeissa. Tällä hetkellä Riihimäen kaupunki maksaa hulevesikustannukset vesihuoltolaitokselle.

”Säästökeinot aika pehmeitä”

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) arvioi, että säästölistan ”joistain kipeistä kohdista” syntynee vielä poliittista keskustelua.

– Eivät nämä kaikki ratkaisut tietenkään mitään helppoja ole. Olisin huolissani, jos meillä olisi toimintoja, joiden lopettaminen olisi helppoa. Sehän tarkoittaisi, että olisimme ylläpitäneet jotain aivan turhaa. Nämä säästökeinot ovat kuitenkin aika pehmeitä ja myös toiminnan kehittämistä, hän sanoo.

– En usko, että kukaan voi pitää esimerkiksi ikäihmisten palvelujen keskittämistä Riihikotiin kovin huonona vaihtoehtona.

Nahkurin mukaan esimerkiksi kutomosta on käyty vilkasta kuntalaiskeskustelua, johon myös päättäjät ovat osallistuneet.

Sulkko nostaa kutomon esimerkiksi ”heikon vaikuttavuuden palvelusta”: käyttäjämäärä on vähäinen ja veronmaksajien tuki per käyttäjä korkea.

– Isossa kuvassa kokonaissumma on pieni, mutta silläkin summalla saisi jo kolme sairaanhoitajaa.

Euromääräisesti suurin säästö tälle vuodelle tulee Peltosaaren koulun purkamisen siirtämisestä (600 000 euroa), mutta kyse ei ole varsinaisesta säästöstä vaan ongelman lykkäämisestä.

Kaupunginhallitus käsittelee yt-neuvottelujen tulokset maanantaina 27. tammikuuta vuoden 2020 käyttösuunnitelman yhteydessä. Toimenpiteet kytkeytyvät osittain juuri valmistuneeseen palveluverkkoselvitykseen, josta kaupunki tiedottaa keskiviikkona. HÄSA

Miia Nahkuri arvioi, että joistain säästökohteista syntynee vielä poliittista keskustelua.

Säästöjä monesta paikasta

Nuorisotalo Monari suljetaan (vuosisäästö 136 000 euroa).

Patastenmäen puukoulusta luovutaan (140 000 e).

Ikäihmisten päivätoimintapalvelut keskitetään Riihikotiin (120 000 e).

Kaupunginmuseo ja taidemuseo yhdistetään (75 000 e).

Kutomolle etsitään korvaavia tiloja ja uutta pyörittäjää (yhdistys tai muu toimija). Ellei niitä löydy, toiminta lopetetaan kesäkuussa (85 000 e).

Päiväkotien ja koulujen ateriatilausten määrä tarkistetaan vastaamaan paikalla olevien oppilaiden määrää, tavoitteena on ruokahävikin minimointi (200 000 e).

Kotihoitoon lääkerobotit, joiden avulla vähennetään kotihoidon käyntejä (120 000 e).

Kaupunki myy neljä Petsamonkadun omakotitaloa (100 000 e).

Tykkilumilatuja ei tänä vuonna tehdä, ja jäädytettävien luistelukenttien määrää vähennetään nykyisestä viidestätoista neljällä (12 000 e).

Hulevesimaksu käyttöön (200 000 e).

Liikuntapaikkamaksuja korotetaan (100 000 e).

Sosiaali- ja terveystoimen muutamia asiakasmaksuja korotetaan (50 000 e).

Lisäksi kaupunki tekee useita säästötoimia oman organisaationsa sisällä, mm.:

Asiantuntijoiden ja ostopalvelujen käytön vähentäminen (470 000 e).

Henkilöstön liikunta- ja kulttuurisetelien ja kertapalkkion käyttöönotosta luopuminen (400 000 e).

Joidenkin tehtävänkuvien päivittäminen ja henkilöstön eläköitymiset (280 000 e).

Lue myös: Riihimäen yt-tulokset: puukoulu ja Monari kiinni, hulevesimaksu, museot yhdistetään… – Katso koko säästölista

Lue myös: Riihimäki aloittamassa yt:t miljoonasäästöjen löytämiseksi – Sulkko: Kaikkea on tarkasteltava kriittisesti

Riihimäen kaupunki uudistaa muun muassa nuorisopalvelujaan. Nuorisotalo Monari suljetaan elokuun alussa.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic