Kanta-Häme

Riihimäki saa 2014 kasvoa

Tämän vuoden aikana 2014:stä riihimäkeläisestä otetaan valokuva.

Ei hätää. Paparazzin kynsiin ei kukaan joudu, vaan jokainen halukas kuvataan. Valokuvaaja Marin Angel Lazarov uskoo, että 2014 vapaaehtoista löytyy vuoden aikana.

Lazarov sanoo kuvaavansa ihmisiä, jotka kirjoittavat myös muutamalla sanalla joko lapsuuden leikeistään tai isovanhemmistaan.

Kaikki kuvat ja pienet tarinat julkaistaan Riihimäen kaupungin nettisivujen kautta avatussa Hymyilevät kirsikat -sivustolla.

Idea muhi …unista todeksi

Idea nettinäyttelyyn lähti Lazarovin omasta suhteesta isovanhempiinsa. Erityisesti isän vanhempien kanssa Lazarov oli läheinen, sillä vanhempien eron jälkeen Lazarov asui isovanhempiensa kanssa.

Äiti jätti perheen eikä enää koskaan tavannut poikaansa. Isän uusi vaimo taas ei halunnut kasvattaa ”vierasta” lasta ja Lazarov päätyi isovanhempiensa hoteisiin.

– Se oli elämäni onnellisinta aikaa, vaikka olimme köyhiä. Elämäni oli täynnä rakkautta.

Täytettyään viisikymmentä vuotta Lazarov alkoi nähdä unia jo edesmenneistä isovanhemmistaan. Unet olivat todellisia ja niitä oli usein. Samalla syntyi idea valokuvanäyttelystä ja toive yhdistää sukupolvia toisiinsa edes muistojen tasolla.

– Suomalaisilla ei ole kovin vahvaa sidettä isovanhempiinsa. Haluan näyttelyn avulla yhdistää sukupolvia. Projekti varmasti jatkuu ja kuvaan myös isovanhempia, joista lapsenlapset ovat kuvissa kertoneet.

Näyttely täydentyy …koko vuoden

Lazarov on kuvannut seitsemän riihimäkeläistä. 20 on jo varannut ajan kuvaukseen.

– Uskon, että saan kuvattua 2014 ihmistä.

Samaa mieltä on Riihimäen kaupungin kulttuurituottaja Anna Vesén. Hän kertoo vastaanoton olleen tähän mennessä innostunut.

– Ihana idea, riihimäkeläiset ovat sanoneet ja lähteneet ilolla mukaan, Vesén sanoo.

Aikaa kuvaukseen on tämä vuosi, ja kuvia pannaan Hymyilevät kirsikat -sivulle sitä mukaa kuin niitä otetaan. Näyttely täydentyy koko ajan. Haaveena on tehdä kuvista myös kirja. Ihmiset esiintyvät kuvissa kasvoillaan ja etunimillään.

– Yhden ihmisen kuvaukseen menee 5–30 minuuttia. Toivon, että voin kuvata ihmisiä heidän omassa kodissaan tekemässä jotain.

Nimi Hymyilevät kirsikat tulee Lazarovin omista muistoista. Hän on kotoisin Bulgariasta ja söi isovanhempiensa luona usein aamiaiseksi kirsikoita. Aamukasteen kostuttamat kirsikat hymyilivät hänelle, ja hän kysyi isoäidiltään: ”Miksi kirsikat hymyilevät minulle?”

– Hymyilevät kirsikat tuovat positiivisia muistoja. Sen vuoksi se on näyttelyn nimi.

Lazarov kuvaa kaikki ihmiset ilmaiseksi. Hän sanoo kuvanäyttelyn olevan lahja häneltä Suomelle.

– Suomen valtio on antanut minulle paljon. Tämä on minun tapani maksaa takaisin.

Lazarov ei ole yhteisöllisen kuvaprojektinsa kanssa yksin. Riihimäellä on tällä hetkellä käynnissä useita taiteen eri alojen projekteja, joissa kaupunkilaiset halutaan mukaan tekemään taidetta. (HäSa)