Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki sai pitkään himoitsemansa maat Fortumin vierestä – Pakkolunastukseen ei tarvinnut turvautua

Kaupunki osti yhdeksän hehtaaria maata Fortumin tuotantolaitoksen vierestä. Teollisuusaluetta laajennetaan. Elinvoimajohtaja Mika Herpiö: Seuraava vaihtoehto olisi ollut pakkolunastusmenettely.
Riihimäen kaupunki sai ostetuksi tärkeän maa-alueen Fortumin tuotantolaitoksen vierestä. Kuva Lahdentieltä. Kuva: Riku Hasari
Riihimäen kaupunki sai ostetuksi tärkeän maa-alueen Fortumin tuotantolaitoksen vierestä. Kuva Lahdentieltä. Kuva: Riku Hasari

Riihimäen kaupunki on ostanut yhdeksän hehtaaria raakamaata Fortum Waste Solutionsin tuotantolaitoksen (entinen Ekokem) vierestä.

Kyse on kaupungin jo vuosia tavoittelemasta kaavoittamattomasta alueesta, joka sijaitsee Fortumin ja kaupungin maaomistusten välissä. Pohjoisessa Lahdentiehen rajoittuva alue yhdistää Fortumin laitoksen ja jo kaavoitetun Kuulojan teollisuusalueen toisiinsa.

Maa-alueen myi yksityishenkilö, joka suostui kauppoihin lopulta useiden ostotunnustelujen jälkeen. Kauppahinta oli 267 402 euroa.

Pakkolunastus kuuma puheenaihe

Jollei vapaaehtoista kauppaa olisi syntynyt, kaupunki olisi turvautunut pakkolunastusmenettelyyn, kertoo Riihimäen kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.

Maiden pakkolunastus on Riihimäellä nyt kuuma puheenaihe, sillä kaupunki on parhaillaan hamuamassa omistukseensa strategisesti tärkeiksi arvioimiaan maita Herajoen uuden moottoritieliittymän ympäristössä ja Merkoksen alueen vieressä.

Osa poliitikoista katsoo, ettei kaupunki ole kuunnellut eikä edes informoinut maanomistajia riittävästi. Kaupunginvaltuusto otti asiassa viime viikolla aikalisän ja siirsi sen käsittelyn ensi vuoden puolelle.

Yritysten käyttöön

Herpiön mukaan nyt ostetun alueen hankinta tukee Riihimäen ja Fortumin välistä, uudella sopimuksella hiljattain vahvistettua yhteistyötä kiertotalousklusteri RiiCyclen kehittämisessä.

Yleiskaavassa alue on määritelty teollisuus- ja varastoalueeksi. Sellaiseksi se myös asemakaavoitetaan.

– Sekä uusien yritysten tulo että Fortumin mahdollinen laajentuminen helpottuvat tämän maakaupan myötä merkittävästi, Herpiö arvioi.

Alueelle voi sijoittua esimerkiksi kierrätysmuovituotteiden valmistajia ja Fortumin jätteenpolton tuottamaa hukkalämpöä hyödyntäviä yrityksiä. Myös Fortumin laajentuminen Riihimäellä on hyvinkin mahdollista, sillä muovinkierrätyksen volyymien arvioidaan vielä moninkertaistuvan. HÄSA

Päivän lehti

21.2.2020