Kanta-Häme

Riihimäki täydennysrakentaa kaupunkia

Omakotialueiden tiivistäminen Riihimäellä närästää lähialueiden asukkaita, jotka ovat arvostelleet jyrkästi puistoalueiden rakentamista. Räätykänmäessä vastustetaan kuuden omakotitalon kaavaa, joka ulottuu osittain puistoalueelle.

– Kaikkia puistoja ei kaavoiteta rakentamiseen. Tiivistämiseen on haettu alueita, jotka on 1950-luvulla varattu kaavaan pääasiassa lastentarhojen ja kirkkojen käyttöön. Tyhjinä seisseet ja pusikoituneet alueet otetaan nyt käyttöön, perustelee kaavoituspäällikkö Raija Niemi.

Kaava-alueella on seissyt tyhjänä ja käyttämättömänä kortteleita, joille voidaan kaavoittaa noin parin vuoden omakotitonttitarve. Kaupungilla on kova tarve tonttimaasta, joka uhkaa loppua vuonna 2018.

Uuden asuinalueen Kalmun kaavasta on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Riihimäen varuskunnan suunnalla taas odotetaan Räiskylän ampumaradan puhdistustöitä ennen kuin aluetta päästään suunnittelemaan asumiseen.

Kumelaan mahtuisi uusia taloja

Tiivistämiskeskustelua tullaan käymään nyt Kumelan suunnalla, jolta kaavoitusohjelmaan on ehdolla kolme pientä aluetta. Tekninen lautakunta jätti kaavoitusohjelman pöydälle.

Kumelassa Upokkaantielle ja Toivontielle sekä Punkantien risteyksessä Pillikadulle suunnitellaan kaavamuutosta. Jo kymmeniä vuosia sitten päiväkodeille ja kirkoille kaavaan varatut alueet aiotaan nyt ottaa omakotitalojen tai rivitalojen käyttöön.

Kaavoituspäällikkö Raija Niemi arvioi, ettei Toivontien kohteeseen mahdu kuin pari omakotitonttia. Pillikadulle ja Upokkaantielle voidaan kaavoittaa muutama omakotitontti tai pari rivitaloa.

Peltosaari valmiiksi rakentajille

Tälle vuodelle esitetty, mutta vielä vahvistamaton kaavoitusohjelma sisältää uutena myös Peltosaaren liityntäpysäköinnin paikoitusalueena toimivan alueen pohjoisimman kolkan.

Pysäköinti on tarkoitus keskittää nauhamaiseen rakennelmaan radan varteen asuinkerrostalojen laidalle. Kaava valmistetaan, jotta lähes 20 000 asuinkerrosneliön alue on talouden kohentuessa myytävissä rakentajille.

Viides uusi kohde on elinkeinoelämää varten kaavoitettava Riihimäenportin laajennus maantien 130 ja Vanhan Punkantien välissä kantatie 54:n pohjoispuolella. Alue on runsaan kilometrin päässä Lopen puolelle valmistumassa olevasta Silmänkannon teollisuusalueesta.

Tiivistäminen jatkuu edelleen

Riihimäen kaupunginhallitus edellytti jo vuonna 2009 käsitellessään Kalmun osayleiskaavoitusta, että tekninen toimi selvittää mahdollisuudet tiivistää omakotiasutusta kaava-alueella.

Selvitys valmistui vuonna 2011. Kaavamuutoksia on tehty jo parin vuoden ajan. Korttionmäkeen on saatu 25 omakotitonttia, jotka odottavat kunnallistekniikan rakentamista. Räätykänmäkeen on hyväksytty kaava, jossa on kuusi tonttia ja tulossa on vielä uuteen kaavaan viisi. Kuuden tontin kaavasta on valitettu hallinto-oikeuteen.

Myös Lasilantien ja Kolehmaisenkadun väliin vastapäätä Kappelikirkkoa ja hautausmaata on jo kaavoitettu ja osittain rakennettukin kuuden omakotitalon alue.

Tienhaaraan on tekeillä kaavamuutos, jolla saadaan 3–4 omakotitonttia. Myös Päivöläntielle on tulossa pari rivitalotonttia, jotka vievät palan puistoaluetta, joka on voimassa olevan kaavan mukaan yleisen rakentamisen alue.

Raija Niemi kertoo, että lähivuosina on tarkoitus kaavoittaa Juppalassa sekä laatia Herajoen vanhalle keskusta-alueelle kaava. Herajoen laajalle alueelle ei moottoritien liikenteen vuoksi juuri synny uusia asuintontteja, vaan kaava järjestelee erityisesti koululle kulkevaa liikennettä ja lisää toimitilarakentamista.(HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic