fbpx
Kanta-Häme

Riihimäki tekee tiukan budjetin

Riihimäen kaupungin tekeillä olevasta budjetista tehdään lähinnä säilyttävä. Maanantaina esitellyssä kaupunginjohtajan ehdotuksessa ei ole veronkorotuksia ensi vuodelle, mikäli suunnitteilla olevat säästöt saadaan toteutettua. Se selviää ensi kesään mennessä.

Veroprosentti on nyt 19,75. Vuodelle 2015 on tulossa 0,75 prosentin korotus. Investointivelkaa otetaan noin seitsemän miljoonaa euroa, velan määrä on ensi vuonna noin 3 500 euron tuntumassa asukasta kohti.

Ensi vuonna kaupungin verotulojen ennustetaan kasvavan 1,8 prosentilla. Kasvu perustuu lähinnä verohallituksen määräämiin verotusarvojen korotuksiin.

Jätevedenpuhdistamo isoin hanke

Riihimäki kuitenkin investoi, mutta suurin investointi tehdään vesihuoltoyhtiön kautta. Jo kuluvana vuonna on aloitettu jätevedenpuhdistamon noin 20 miljoonan euron peruskorjaus. Vuonna 2013 rahasta käytetään 11 miljoonaa ja ensi vuonna yhdeksän miljoonaa. Hausjärven ja Lopen osuus kustannuksista on nelisen miljoonaa euroa.

Vuoden 2014 talonrakennuksen suurimmat investoinnit ovat Tiilikadun kuntoutumisyksikkö ja Mäkikujan perhekoti. Kunnallistekniikkaan uppoaa vajaat neljä miljoonaa euroa.

Kaikkiaan kaupunki investoi ensi vuonna reilulla 11 miljoonalla. Seuraavalle vuodelle investointeja on suunniteltu 13,5 miljoonalla ja vuodelle 2016 7,5 miljoonalla. Lähivuosien investointiohjelmassa ovat muun muassa Peltosaaren sillan remontti ja Arolammin eritasoliittymän rakentaminen.

Sotesta haetaan säästöjä

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto on suuri menoerä, josta on järkeistämällä mahdollista saavuttaa tuntuvia säästöjä. Tähän työhön palkattiin viikko sitten Riihimäen historian ensimmäinen sosiaali- ja terveysjohtaja.

Ensi vuonna otetaan myös käyttöön kaupungin uusi johtamisjärjestelmä, jonka avulla pyritään säästöihin. Irtisanomisiin tai lomautuksiin ei Keskiruokasen mukaan ensi vuonna aiota ryhtyä, mutta vapautuvien virkojen ja toimien täyttämistä mietitään hyvin tarkkaan.

Ensi vuoden virkapaketti on ison tuntuinen tässä tilanteessa. Uutta väkeä palkataan 19, joista seitsemän Mäkikujan laajennettavaan lastensuojelulaitokseen.

Todella vaikea vuosi

Seppo Keskiruokanen sanoo, ettei muista uransa ajalta yhtä vaikeata kunnallistaloudellista vuotta kuin kuluva vuosi. Hän on huolissaan siitä, että isot ja vauraat kaupungitkin ovat vaikeuksissa ja budjettiesitykset alijäämäisiä.

Riihimäen ensi vuoden budjetti on 0,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun kuluvan vuoden ylijäämäksi ennustetaan 0,8 miljoonaa euroa. Ensi vuoden ylijäämä syntyy lähinnä Valion uudelle meijerille myytävän tontin hinnasta. Myyntihinta on 3,7 miljoonaa euroa ja myyntivoitto 2,8 miljoonaa.

Kaupungin toimintamenot kasvavat ensi vuonna 2,4 prosenttia ja toimintatulot 5,9 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden ennusteeseen. Eniten rahaa kuluu sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Valtuuston käsittelyyn budjettiehdotus tulee 9.12. (HäSa)

 

Menot