Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki tiivistää ja myllää palveluverkkoaan – Nämä koulut ja päiväkodit aiotaan sulkea

Riihimäki ryhtyy karsimaan kiinteistöjään. Uusi monitoimitalo nousee aseman läheisyyteen Peltosaareen vuoteen 2025 mennessä.
Muun muassa Patastenmäen koulu aiotaan sulkea vuonna 2025. Oppilaat siirtyvät Peltosaareen rakennettavaan uuteen monitoimitaloon.

Riihimäen kaupunki keskittää toimintojaan ja sulkee monia kouluja ja päiväkoteja. Lakkautuslistalle päätyivät Haapahuhdan, Patastenmäen, Jukolan, Lasitehtaan ja Herajoen koulut sekä Haapahuhdan, Junailijankadun ja Saturnuksen päiväkodit.

Jos valmisteltu palveluverkkouudistus hyväksytään, Haapahuhdan koulurakennus suljetaan vuonna 2023 ja loput vuonna 2025. Montessorikouluna toimivan Patastenmäen puukoulun sulkemisesta tämän vuoden aikana kerrottiin jo aiemmin.

Uusi monitoimitalo rakennetaan rautatieaseman ja alikulkukäytävän läheisyyteen Peltosaaren puolelle. Koulun ja päiväkodin lisäksi sinne sijoitetaan joitain muitakin toimintoja. Monitoimitalo valmistuu vuoteen 2025 mennessä.

– Uudet tilat on tarkoitus suunnitella monikäyttöisiksi ja muunneltaviksi, jolloin ne vastaavat nykyhetken lisäksi myös tulevaisuuden tarpeisiin, kertoo palveluverkkoselvitystä keskiviikkona esitellyt Riihimäen kaupungininsinööri Toni Haapakoski.

Taustalla lasten väheneminen

Riihimäen kaupungin opetuspäällikkö Virve Jämsen pitää tärkeänä, että kouluverkkoa uudistetaan kokonaisvaltaisella pitkän tähtäimen suunnitelmalla.

Riihimäen kaupungin opetuspäällikkö Virve Jämsen.

– Silloin voidaan tarkastella oppilasmäärien kehitystä kokonaisuutena ja löytää parhaat ratkaisut niin, että palvelut ovat kuitenkin kaikilla alueilla riittävän hyvin ja tasalaatuisesti saavutettavissa.

– Nämä ovat isoja muutoksia, mutta kun syntyvyys laskee voimakkaasti, meidän on pakko reagoida siihen. Ei voida pitää pystyssä kouluja, joissa ei ole oppilaita. Ymmärrän toki, että tämä herättää tunteita perheissä, joiden oma koulu on lakkautuslistalla.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Miia Nahkurin (sd.) mukaan päättäjien perusmurheena on jo pidempään ollut se, ettei Peltosaaressa ole tällä hetkellä koulua eikä asemanseudulla sellaisia julkisia palveluja, jotka vetäisivät sinne investointeja.

– On päivänselvää, ettemme voi syntyvyyden laskiessa rakentaa uutta monitoimitaloa, ellemme samalla luovu jostain muusta, hän sanoo.

– On kaikkien kannalta selkeämpää, että koko kokonaisuutta tarkastellaan kerralla eikä keskustella vuosikausia vain esimerkiksi yhdestä koulusta.

Nopeasti päätöksentekoon

Musiikkiopisto ja kansalaisopisto siirretään vuonna 2027 entisenä kauppaoppilaitoksena tunnettuun Kalevantaloon, joka peruskorjataan ennen sitä.

Suomen lasimuseo, Riihimäen kaupunginmuseo ja taidemuseo sekä Suomen Metsästysmuseo keskitetään vuoteen 2028 mennessä yhteen museokeskukseen, jonka sijainnista päätetään myöhemmin.

Palveluverkkouudistus vähentää kaupungin kiinteistökantaa noin kahdellakymmenellä.

Kaupunginhallitus käsittelee uudistusta maanantaina 27. tammikuuta ja kaupunginvaltuusto maanantaina 3. helmikuuta. HäSa

Riihimäen palveluverkkouudistus askel askeleelta

Vuosi 2020:

Nuorisotila Monarin kiinteistöstä luovutaan. Nuorisopalvelut siirtyvät syksyllä Harjunrinteen koululle ja Matkakeskukseen.

Patastenmäen puukoulu poistuu käytöstä. Varhaiskasvatuksen oppilaat siirtyvät Kalevantaloon ja montessoriopetus Lasitehtaan kouluun.

Kutomolle etsitään korvaavaa tilaa kaupungin omista kiinteistöistä sekä kaupungin ulkopuolista vetäjää. Ellei kumpaakaan löydetä, toiminta lakkaa kesäkuussa.

Ikäihmisten päivätoiminta keskitetään Riihikotiin.

Vanha kaupungintalo laitetaan myyntiin.

Vuosi 2021:

Kirjastoa uudistetaan.

Kaupunginmuseo siirtyy taidemuseon tiloihin.

Vuosi 2023:

Haapahuhdan koulusta, siellä olevista varhaiskasvatuksen toiminnoista ja liikuntahallin käytöstä luovutaan. Toiminta siirtyy muihin pohjoisen alueen kouluihin ja varhaiskasvatusyksiköihin.

Uimahalli ja maauimala peruskorjataan.

Vuosi 2025:

Patastenmäen, Jukolan, Lasitehtaan ja Herajoen koulut suljetaan. Lasitehtaan ja Herajoen koulun oppilaat siirtyvät Eteläiselle koululle ja Patastenmäen oppilaat Peltosaareen valmistuvaan uuteen monitoimitaloon. Jukolan päiväkoti jatkaa toimintaansa.

Junailijankadun ja Saturnuksen päiväkodit suljetaan. Lapset siirtyvät Peltosaareen valmistuvaan uuteen monitoimitaloon.

Herajoen, Lasitehtaan koulun ja Patastenmäen koulun liikuntasalit poistuvat käytöstä. Toiminta siirtyy Kalevantalon ja uuden monitoimitalon liikuntatiloihin.

Nykyiset Matkakeskuksessa ja Yritystalossa sijaitsevat kaupungin palvelut löytyvät jatkossa Matkakeskuksesta ja uudesta monitoimitalosta.

Vuosi 2025–2027:

Kansalaisopiston ja Musiikkiopiston toiminta siirtyy Kalevantalolle.

Vuosi 2028:

Kontiontien päiväkodin peruskorjaus.

Museokeskus valmistuu. Suomen lasimuseon, taidemuseon, kaupunginmuseon ja Suomen Metsästysmuseon tilat yhdistyvät.

 

Lue myös: Riihimäki tiivistää palveluverkkoaan, uudella monitoimitalolla ratkaiseva rooli

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic