Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäki tiivistää palveluverkkoaan, uudella monitoimitalolla ratkaiseva rooli

Riihimäen kaupunki rukkaa palveluverkkoaan ja keskittää toimintojaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Riihimäen kaupunki rukkaa palveluverkkoaan ja keskittää toimintojaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Riihimäen kaupunki tiivistää palveluverkkoaan tulevina vuosina. Uuden palveluverkon keskiössä on kolme uutta tai peruskorjattavaa kiinteistöä, joista keskeisin on Peltosaareen rakentuva uusi monitoimitalo.

Vuoteen 2025 mennessä valmistuva kiinteistö palvelisi varhaiskasvatuksen, opetuksen ja kaupungin hallinnon toimipisteenä. Tämän lisäksi taloon suunnitellaan monikäyttöisiä liikuntatiloja kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön ja pysäköintiä, joka palvelisi talossa asioivien lisäksi myös työmatkaliikennettä.

Myös Kalevantalo, jonka riihimäkeläiset tuntevat entisenä kauppaoppilaitoksena, on tarkoitus peruskorjata vuoteen 2027 mennessä. Taloon sijoitetaan peruskorjauksen jälkeen kansalaisopiston ja musiikkiopiston toiminnot.

– Uuden palveluverkon ansiosta kaupunkiin syntyy nykyisiä ja tulevia tarpeita vastaavat tilat. Nykyistä tiiviimpi palveluverkko palvelee aiempaa paremmin kaupunkilaisia, joista yli 95 prosenttia asuu kolmen kilometrin säteellä asemasta, sanoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko tiedotteessa.

Museokeskuksen sijaintia selvitetään

Kolmas merkittävä kiinteistökokonaisuus on museokeskus, jonne on tarkoitus keskittää Suomen lasimuseon, Riihimäen kaupunginmuseon ja taidemuseon ja Suomen Metsästysmuseon toiminnat vuoteen 2028 mennessä. Keskuksen sijainti tarkentuu myöhemmissä selvityksissä.

Tällä hetkellä vaihtoehtoina ovat nykyisen lasimuseon ja metsästysmuseon kiinteistöt tai aseman seutu. Kumpikin vaatii investointeja ja peruskorjausta.

– Aseman seudulla vaihtoehtoina ovat veturitallit ja voimala. Kumpikaan kiinteistöistä ei ole kaupungin omistuksessa, joten tällainen ratkaisu vaatisi sitä, että kaupunki ja omistajat löytävät yhteisen näkemyksen. Aseman seudulle sijoittuessaan museon saavutettavuus paranisi merkittävästi, Sulkko toteaa.

Kaupungin kiinteistökanta pienenee

Riihimäen kaupungin nykyinen palveluverkko koostuu 60:stä eri puolilla kaupunkia sijaitsevasta toimitilasta, joista osa ei palvele nykyistä käyttötarkoitustaan tai niitä ei voi muuntaa tuleviin tarpeisiin. Esimerkiksi opetussuunnitelman vuoksi opetustiloilta vaaditaan uusia ominaisuuksia. Lisäksi kiinteistöissä on jatkuva korjaustarve.

Toteutuessaan palveluverkkouudistus vähentää kaupungin kiinteistökantaa noin kahdellakymmenellä. Bruttoneliöt vähenevät 25 000:lla. Vanhaa kiinteistökantaa poistuu noin 38 000 bruttoneliötä ja uutta tulee noin 13 000 bruttoneliötä. Tällä hetkellä kaupungilla on toimitiloja 150 000 bruttoneliön verran. Bruttoneliöihin lasketaan myös kerrosalan kuulumattomat tilat.

– Kaupunki joutuu lähivuosina investoimaan merkittävästi joko nykyisten tilojen saneeraamiseen tai ratkaisemaan tilanteen uusia tiloja rakentamalla. Uudet tilat on tarkoitus suunnitella monikäyttöisiksi ja muunneltaviksi, jolloin ne vastaavat nykyhetken lisäksi myös tulevaisuuden tarpeisiin, Riihimäen kaupungininsinööri Toni Haapakoski kertoo.

Palveluverkkouudistukseen sisältyy myös kirjaston, uimahallin ja maauimalan peruskorjaukset. Kaupungin käytöstä poistuvien kiinteistöjen uusi käyttötarkoitus määritellään tänä vuonna valmistuvassa toimitilaohjelmassa.

Päätöksentekoon ensi viikolla

Palveluverkkouudistus etenee päätöksentekoon ensi viikolla. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 27. tammikuuta ja kaupunginvaltuusto maanantaina 3. helmikuuta. Valtuuston päätöksen jälkeen kaupunki aloittaa toimitilaohjelman päivittämisen, uudistusten toteuttamisen ja yksityiskohtaisempien suunnitelmien tekemisen.

Päätöksentekoon etenevä esitys on syntynyt WSP Finland Oy:n tekemän palveluverkkoselvityksen pohjalta.

– Varhaiskasvatusta ja opetusta koskevaa uudistusta suunniteltaessa on huomioitu lasten määrän merkittävä vähentyminen. Modernit ja samalla isommat yksiköt joustavat nykyistä paremmin asukas- ja lapsimäärän suhteen. Kulttuurin osalta uudistuksen lähtökohtana on nykyisen palvelutason säilyttäminen ja liikuntatilojen osalta tavoitteena on tulevien koulukiinteistöjen mahdollisimman laaja hyödyntäminen, Riihimäen rakennuspäällikkö Hannu Mattila sanoo.

Lue lisää: Riihimäki tiivistää ja myllää palveluverkkoaan – Nämä koulut ja päiväkodit aiotaan sulkea

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic