Kanta-Häme

Riihimäki tuloutti 51 miljoonaa euroa – kaukolämpöyhtiön osakkeista myytiin 49 prosenttia

Kaupunginvaltuustossa laskettiin, että kaukolämpöyhtiön puolikkaan arvonnousu viidessä vuodessa on ollut 473 prosenttia.
Riihimäen kaupunki kehittää aseman seutua 20 miljoonalla eurolla.

Riihimäki myy kaukolämpöyhtiönsä osakkeista 49 prosenttia. Kaupunginvaltuusto joutui äänestämään päätöksestä, mutta kauppa syntyi äänin 32–10

Mahdollisuus tulouttaa viisi vuotta sitten 11 miljoonalla eurolla ostetuista osakkeista 51 miljoonaa herätti parin tunnin keskustelun.

– Saatavalla pääomalla on mahdollista parantaa kaupungin huonoa rahoitusasemaa. Saatava myyntivoitto on käytettävä viisaasti velan lyhentämiseen. Nyt velka estää kaupungin kehittämistä, jota lyhentäminen mahdollistaa, totesi kokoomuksen Kai Heimonen.

Vasemmistoliiton ryhmästä joutuivat Erja ja Rauli Hirviniemi sekä Aino-Kaisa Pekonen jääväämään itsensä. Varalle kutsutuista Esko Turunen arvosteli jyrkästi myymisaikeita ja esitti lopuksi, ettei kaupunki myy osakkeita.

Turunen ihmetteli kaupan kiireistä aikataulua ja vähäistä keskustelua aiheesta. Hän epäili, että uuden omistajan ja kaupungin etujen välille syntyy kaukolämpöyhtiössä ristiriitoja, jolloin kaupungin etu jää osakkeenomistajien voiton tavoittelun jalkoihin.

– Tässä on tullut tunne, että kaupungilla on ota-tai-jätä -tilanne, Turunen totesi ja muistutti, ettei keskustelussa ole edes sivuttu ympäristönäkökulmaa.

Kaupan puolelle ilmoittautuivat keskustelun edetessä kokoomuksen ryhmän lisäksi myös demarien, kristillisten, perussuomalaisten ja vihreiden ryhmät.

Ryhmäkuria jouduttiin takomaan ilmeisen tiukoin ottein osalle valtuutettuja, sillä soraääniä löytyi sekä demarien että kokoomuksen riveistä.

Eija Aittola (kok.) ei säästellyt sanojaan latoessaan riskejä ja epäilyksiään. Hän myönsi kauppasumman olevan iso, mutta sen vaikutus kaupungin talouteen on hetkellinen.

– Velkataakka kevenee, mutta korjausvelka pysyy, ylisuuret henkilöstömenot eivät vähene eikä niukkuus katoa mihinkään. On kiusallista seurata, kuinka jo etukäteen käytyä olemattoman rahan jakoa.

Aittolaa arvelutti myös, mikä sai kansainvälisen yhtiön tarjoamaan ylisuurelta tuntuvan hinnan pienen kaupungin yhtiön vähemmistöosakkeista.

Myös demareiden keskuudesta nousi kaksi kiukkuista jäsentä puhujapönttöön. Molemmat puuskuivat kiukkua, kun pääsivät neuvottelutauon jälkeen ääneen.

– Jätän puheeni lopun puhumatta, kun tuolla ryhmässä oli vähän sellaista puhetta. Ei saa sanoa, kihisi Kirsti Leskenmaa (sd.), joka oli myllytetty ryhmässä kuriin.

Samoin myös Petri Mattila julisti suureen ääneen, että joutuu taipumaan ryhmän päätökseen kannattaa kauppaa, mutta vastoin omaatuntoaan. Hän ei kauppaa olisi hyväksynyt.

Kirsti Leskenmaa piti valmistelua ja tiedottamista aivan liian vähäisenä, jotta tavallinen rivivaltuutettu perushoitajan tietämyksellä olisi pystynyt paneutumaan asiaan riittävästi.

Petri Mattila taas syytti valtuutettuja rahan sokaisemiksi.

– Lottovoitto, sitä tämä tuntuu olevan ainakin virkamiesten ja joidenkin luottamusmiesten puheista päätellen. Pitää muistaa, ettei tänne tule ostaja tekemään hyväntekeväisyyttään tarjousta, vaan raakaa bisnestä. Asiakkaat maksaa, kaukolämmön käyttäjät ja kaupunkilaiset, Mattila jylisi.

Eija Aittola esitti myös, että kaupunkilaisten osallisuushankkeisiin käytetään kauppasummasta vain puoli miljoonaa esitetyn miljoonan euron sijaan. Esitys kaatui äänestyksissä.

Jari Heikkisen (ps.) esitys, että 30 miljoonalla eurolla lyhennetään velkoja ja 20 miljoonaa käytetään aseman seudun ja Peltosaaren kehittämiseen kaatui myös. Kaupunginhallituksen esitys lyhentää velkoja 38 miljoonaa ja kehittää aseman seutua 20 miljoonalla ja osallisuutta miljoonalla voitti äänestykset äänin 32-10 (yksi tyhjä.) HäSa

 

 

Taustaa

Riihimäen kaukolämpö oy on perustettu 1978.

 

100-prosenttisesti Riihimäen kaupungin omistukseen, kun kaupunki osti Fortumin osakkeet 11 miljoonalla eurolla vuonna 2013.

Kaukolämpöyhtiön lämpö on yli 90-prosenttisesti peräisin Fortum Waste Solutionsin eli entisen Ekokemin jätevoimaloilta. Hintaa säätelevä sopimus energian toimittamisesta päättyy vuonna 2027.

Kaupunki päätti myydä osakeomistuksestaan 49 
prosenttia Aberdeenille 51 
miljoonalla eurolla.

 

Verkkoa

 

100

kilometriä.

Asiakkaita 718 ja maakaasuasiakkaita 11.

 

Noin 15 000 asukasta saa lämpönsä kaukolämmöstä.

 

Aberdeen Standard Investment on kansainvälinen henki- ja eläkevakuutusyhtiö.

 

Asiakkaita 80 maassa, 
pääkonttori Skotlannissa.

 

Listattu Lontoon pörssiin.