Kanta-Häme

Riikonen: Tuomelan korjauspäätös käsiteltävä uudelleen

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Lulu Riikonen (ps.) vaatii, että päätös Tuomelan koulun peruskorjauksesta otetaan uudelleen käsittelyyn.

Riikonen on lähettänyt kirjelmän asiasta mm. Linnan tilapalveluille ja ottanut asian esille kaupunginhallituksessa. Riikosen mukaan koulun rakenteiden todellisesta kunnosta tai oppilaiden ja henkilökunnan oireilusta ei ole tarkkaa ja kattavaa tietoa. Hänen mukaansa päätöksenteon pohjana olleet tiedot ovat olleet puutteellisia.

– Tavoite on, että korjaussuunnitelma otettaisiin uudelleen pöydälle niin taloudellisten kuin muidenkin uusien tietojen pohjalta, Riikonen sanoo viitaten Hykin rakennuksesta tehtyyn havaintoon PAH-yhdisteistä.

Päätöksenteon pohjaksi aikanaan laadittu taloudellinen vertailu uudisrakennuksen ja peruskorjauksen välillä oli Riikosen mukaan hatara.

– Kampusta on kehitettävä vähintäänkin 50 vuoden aikaperspektiivillä. Selkeä vertailu vaihtoehtojen pitkän aikavälin kestävyydestä niin taloudellisesti kuin opetuksen ja ekologisuudenkin kannalta jäi tekemättä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei näe edellytyksiä peruskorjauspäätöksen uudelle käsittelylle.

– Mikään päätökseen johtanut tekijä ei ole muuttunut olennaisesti.

Riikonen kyseenalaistaa varsinkin näkemyksen, minkä mukaan Museoviraston lausunto Tuomelan koulun kulttuurihistoriallisesta arvosta estää 50-luvulla rakennetun koulun purkamisen. Kiemungin mukaan lausunto on selkeä.

– Se on myös asiantuntijavirkamiestemme näkemys. Jos purkulupaa haetaan, sitä ei tulla myöntämään.

”Kampusalue käsitellään kokonaisuutena”

Riikonen kiistää, että hänen tavoitteenaan olisi yksiselitteisesti edellisen valtuuston päätöksen kumoaminen ja uuden koulun rakentaminen peruskorjauksen sijaan.

– Koulu pystytään varmasti korjaamaan turvallisesti. Suunnittelun pohjatietojen on kuitenkin oltava kattavampia. Myös vaihtoehto, että Tuomela purettaisiin osittain ja hyödynnettäisiin muuhun käyttöön kuin koulurakennukseksi olisi selvitettävä.

Erityisesti Riikonen vaatii korjaussuunnitelman kytkemistä koko Hätilän kampusalueen yhtenäiseen kehittämissuunnitelmaan.

Iisakki Kiemungin mukaan alueen käyttö suunnitellaan kokonaisuutena nykyiselläkin päätöksellä.

– Se on selvää, että aluetta kehitetään ja suunnitellaan kokonaisuutena. Hyk-asiassa ei tietenkään kannata tehdä mitään päätöksiä, ennen kuin on olemassa tietoa rakennuksen tilasta, Kiemunki vastaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020