Kanta-Häme

Riitta Jalosen Kirkkaus Runebergin kirjallisuuspalkintoehdokkaana

Hämeenlinnalaisen Riitta Jalosen loppukesästä ilmestynyt romaani Kirkkaus (Tammi) on ehdolla Runeberg-kirjallisuuspalkinnon saajaksi 2017. Jalonen voitti palkinnon vuonna 2006 romaanillaan Kuvittele itsellesi mies.

Jalonen tarttuu Kirkkaus-romaanissa uusiseelantilaisen Janet Frame (1924–2004) kirjailijakohtaloon.

– Kirkkaus on henkilöhistoriallinen romaani, mutta ennen kaikkea se on romaani kirjoittavasta ihmisestä eli Kirjailijasta, jonka työpaikka on aina pään sisällä. Upealla retrospektiivisellä monologillaan Riitta Jalonen kertoo tämän tarinan lähtemättömästi lukijan mieleen, kirjoittaa raati perusteluissaan.

Muut ehdokkaat ovat Vesa Haapalan Karhunkivi (Otava), Pauliina Haasjoen runoteos Planeetta (Otava), Helmi Kekkosen Vieraat (Siltala), Henrika Ringbomin Elden leende (Förlaget), Minna Rytisalon Lempi (Gummerus), Peter Sandströmin Ladatur (S&S) ja Sinikka Vuolan Replika.

Ehdokkaat valitsi raati, johon kuuluivat kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen.

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2017.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986 ja jaetaan vuosittain Porvoossa. Palkintosumman, 10 000 euroa, maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic