Kanta-Häme

Riitta Yräys-Jussilalle työ on intohimo

Tyylikouluttaja Riitta Yräys-Jussilan työhuone Hämeenlinnan keskustassa pursuaa erilaisia huiveja, asusteita, meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Hän tekee asiakkailleen värianalyysejä sekä opastaa meikkien, vaatteiden ja asusteiden valinnassa.
 
Yrittäjä saa virtaa työstään.
 
– Asiakaspäivinä yritän buukata kalenterin mahdollisimman täyteen. Minulle tämä on niin mieleistä työtä, etten edes huomaa väsymystä pitkän päivän aikana. Muina päivinä värjään huiveja ja kankaita, ompelen ja kudon sekä teen kirjallisia töitä. Silloin ehdin myös ulkoilla, tyylikouluttaja sanoo.
 
Viime huhtikuussa Yräys-Jussilalle tuli täyteen 20 vuotta alalla. Työ kauneuden parissa on paitsi intohimo, myös elämäntapa.
 
– Minulle on annettu synnyinlahjana esteettinen taju. Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta, arkkitehtuurista, sisustamisesta, vaatteista ja kaikesta kauneuteen liittyvästä.
 
Parhaat puolet esiin
Sysäyksen kauneusalalle Yräys-Jussila sai opettaessaan ompelua 90-luvulla. Hän hämmästyi huomatessaan, ettei suurimmalla osalla ihmisistä ollut mitään käsitystä siitä, mikä heille sopii.
 
– Olen aina ollut tarkka pukeutumisesta, seurannut, mikä sopii kenellekin. Minulle tuli tarve saada todella tietää, miksi jokin näyttää tosi hyvältä, tai miksi ei. Halusin selvittää asian perin pohjin.
 
Suomessa koulutusta oli tarjolla etäopintoina Helsingissä. Myöhemmin Yräys-Jussila hankki koulutusta niin Amerikasta, Ruotsista, Norjasta kuin Tanskastakin.
 
Ennen kauneusalan uraansa Yräys-Jussila oli Riihimäellä ammattikoulun opettajana. Hän loi tunneilla noin 16–20 -vuotiaille oppilailleen kuvitteellisia asiakaspalvelutilanteita, joissa huomiota kiinnitettiin myös ulkoiseen olemukseen.
 
– Parhaitten puolien esiin tuomisella on suuri merkitys niin työelämässä kuin muutenkin. Pari vuotta sitten kuulin, että vastaavaa on nyt alettu opettaa ”uutena” oppiaineena nuorten kanssa.
 
Tyylitajussa  parantamista
20-vuotinen ura tyylin parissa antaa perspektiiviä. Vielä parikymmentä vuota sitten kaduilla näkyi tuulipukukansaa pilvin pimein. Jotain on radikaalisti muuttunut tänä aikana.
 
– Nyt ihmiset ovat muotitietoisia ja valitsevat kulloisenkin muodin mukaan milloin napapaidan, milloin legginsit, olkoon vartalo mikä tahansa. Eivätkö ihmiset omista kokovartalopeiliä vai eivätkö katso siihen, Yräys-Jussila ihmettelee.
 
– Muodista pitäisi poimia se, mikä itselle sopii, eikä noudattaa sitä orjallisesti. Mielestäni nykyisin ulkonäköön kiinnitetään kuitenkin huomiota liikaakin, siitä esimerkkinä leikkaukset ja botox-hoidot. Ihmisillä olisi mielestäni oikeus myös vanheta kauniisti.
 
Jotain positiivistakin on tapahtunut.
 
– Ihana muutos urani aikana on se, että nykyisin ihmiset kehuvat herkemmin toistensa ulkonäköä. Jos jollakulla on jotain kaunista päällä, sitä kehutaan. Aiemmin sitä ei tapahtunut.
Kuningatarelämyksiä
 
Kauneus perustuu harmoniaan.
 
– Vaikka harva meistä on täydellinen, jokainen voi näyttää upealta eikä se maksa yhtään enempää. Se vaatii vain tietoa ja taitoa, siinä minä sitten astun kuvaan, tyylikouluttaja innostuu.
 
Tyylin täytyy sopia myös omaan persoonallisuuteen.
 
– Ihmisen silmä hakee harmoniaa: värien, vartalon linjojen ja kasvojen mallin tulisi olla balanssissa. Kun kaikki on kohdallaan, kokonaisuus hivelee silmiä.
 
Pääosa Yräys-Jussilan asiakkaista on naisia, osa jo kolmatta sukupolvea! Tyylikouluttaja opastaa myös ryhmiä, neuvoo meikkaamisessa ja pukeutumisessa sekä kiertää konsultoimassa ympäri Suomea.
 
– Tämä ei ole elämän tärkein asia, mutta ihminen on kokonaisuus. Tunteet näkyvät myös päällepäin. On tärkeää antaa arvoa itselle, ja pitää itsestä huolta. Hyvä pukeutuminen antaa varman olon, ja silloin voimavaroja jää myös tärkeämpien asioiden hoitoon.
 
Kun asiakkaalle on löydetty sopivat vaatteet, värit ja meikit, moni kokee näyttävänsä kuningattarelta.
 
– Kun olen kokenut, kuinka paljon hyvää mieltä pystyn tuottamaan asiakkailleni, on minulla syvä kiitollisuus siitä, että voin tehdä tätä työtä. Olenkin ajatellut, että aion työskennellä niin kauan kuin järkikulta on tallella ja minulla on ihmisille annettavaa.