Kanta-Häme

Riittävän iso uhka yhdistää

Kunnat antavat nyt lausuntojaan hallituksen sote-esityksestä. Samaan aikaan hallitus, tai ainakin kokoomus, värkkäilee kokonaan uutta esitystä.

Kari Ilkkala (ps.) veikkasi sen olevan suuri vaara keskussairaalalle, koska huhujen mukaan järjestämisvastuu menee Tampereelle ja sairaanhoitopiirit lakkautetaan.

Tosin hallitus on jo aikaa sitten tehnyt päätöksen lakkauttaa sairaanhoitopiirit. Sehän on lähes ainoa asia, josta sotessa on pystytty päättämään ilman jättimäisiä kompromisseja.

Valtuutetut kehuivat kumminkin Kanta-Hämeen mallia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) muistutti, että jopa Forssan suunnalta armoitetulta valtiomieheltä Sirkka-Liisa Anttilalta (kesk.) on tullut kiitoksia.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) vaati ministeri Jari Koskista (kok.) lobbaamaan vastaavaa mallia koko maahan.

Kehujen jälkeen valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) arvioi, että yhteisymmärrys on tulosta riittävän suuresta ulkopuolisesta uhkasta ja tarpeeksi huonosta lakiesityksestä.

Suurella äänten enemmistöllä lisätyksi elinvoimaohjelmaan nostettiin vapaa-ajan asumisen kehittäminen maaseutumaisilla alueilla.

Ettei vain olisi ollut ketunhäntä kainalossa Helena Hirviniemellä (kok.), joka sitä ehdotti.

Sanallakaan siihen ei viitattu, mutta iso periaatteellinen kiista on siitä, sallitaanko vapaa-ajanasuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi.

Maaseudulla sitä ajetaan, koska se toisi lisää asukkaita kylille. Ja toisihan se myös veronmaksajia.

Elyllä ja kaupungilla on ollut siihen pidättyväinen kanta, koska palveluiden järjestäminen joka niemeen ja notkoon ei ole mahdollista.

Sinänsä vapaa-ajan asukkaissa on varmasti paljon potentiaalia. Heitä kannattaa innostaa kehittämään kaupunkia.

Kuin kärmettä pyssyyn perussuomalaiset ovat ajaneet aloitettaan, että kaupungin yhtiöiden kaikkien toimitusjohtajien valintaprosessit tulee selvittää ja luoda rekrytointiin uudet säännöt.

Eli nyt pitäisi ryhtyä tutkimaan, kuinka johtajia on vuonna yks ja kas valittu. Entäs sitten? Annetaanko pomoille potkut, jos esimerkiksi tehdyn valinnan onnistumisen seurantamenetelmä on jäänyt puutteelliseksi?

Muutamat Lulu Ranteen (ps.) aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut tunnustivatkin jo kääntäneensä takkinsa.

Yleisesti paheksuttiin sitä, että koko aloite tuntuu kohdistuvan yhteen henkilöön eli uuden elinkeinokonsernin johtoon valittuun Kehken toimitusjohtajaan Mervi Käkeen.

Ranne painotti tavoittelevansa ammattimaista, avointa jaa laadukasta rekryprosessia.

Antti Leinikka (kesk.) näki asian toisin.

– Kuulostaa siltä, että aloite saa käyttövoimansa epäluottamuksesta ja epäluulosta.

Myös Sari Rautio muistutti, että puhutaan kaupungin omista työntekijöistä, joita pitäisi päinvastoin tukea.