Kanta-Häme

Rikas ja koulutettu voittaa vaaleissa

Oletko käynyt jo äänestämässä? Onneksi olkoon, mikäli päädyit ehdokkaaseen, joka on korkeakoulutettu, 40–60-vuotias nainen ja tienaa noin neljä kertaa sinua enemmän. Tilastot nimittäin kertovat, että mitä todennäköisimmin ehdokkaasi pääsee eduskuntaan.

Kansanedustajista hieman yli 40 prosenttia on naisia. Kansanedustajaehdokkaiden joukossa he kuitenkin ovat aliedustettuina, kertoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

– Naisten osuus edustajista nousi 1990-luvulle saakka ja on pysynyt 40 prosentin tuntumassa siitä lähtien, Railo sanoo.

Hän esitteli kansanedustajien ja eduskuntavaaliehdokkaiden profiilia torstaina Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. Naisille on politiikassa selvästi enemmän kysyntää kuin on tarjontaa.

Naisehdokas tulee valituksi miestä useammin. Esimerkiksi Sdp:n eduskuntaryhmästä kaksi kolmasosaa on naisia, vaikka puolueen ehdokkaista heitä oli viime vaaleissa alle puolet.

– Puolueilla on vaikeuksia löytää yhtä paljon nais- kuin miesehdokkaita, Railo päättelee.

SUKUPUOLEN LISÄKSI korkea koulutustaso on valttia ehdokkaaksi lähtiessä. Vajaa 60 prosenttia nykyisistä kansanedustajista on saanut yliopistokoulutuksen. Railon mukaan korkeasti koulutettujen osuus eduskunnassa on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä.

Kommenttipuheenvuoron seminaarissa pitänyt konkarikansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) haikaili 1980-luvun lahjakkaiden työläisedustajien perään.

– Muistan ihastelleeni Helsingin kaupunginvaltuustossa miten SKDL:llä ja sittemmin Vasemmistoliitolla oli valtavan kyvykkäitä valtuutettuja. Silloin siitä taustasta tuleville lahjakkaille ihmisille politiikka oli paras väylä edetä, Soininvaara muistelee.

Hän arvioi, että nykyään lahjakkaat yksilöt hankkivat korkeamman koulutuksen entistä useammin. Siksi matalasti koulutetut, mutta politiikassa lahjakkaat mattiahteet ja lauriihalaiset ovat käymässä harvinaisiksi.

KANSANEDUSTAJIA yhdistää myös keski-ikäisyys. Joka kolmas nykyisistä kansanedustajista on jo viettänyt 40-vuotisjuhlansa.

Railon mukaan neli- ja viisikymppiset ovat ikäryhmänä yliedustettuina.

Tämä on mahdollista, koska yli 60-vuotiaat äänestävät mielellään itseään nuorempia ehdokkaita. Alle kolmikymppiset taas tapaavat äänestää itseään vanhempaa ehdokasta.

Tulojen suhteen ihmisillä on selkeä taipumus äänestää itseään selvästi hyvätuloisempaa ehdokasta.

– Ne jotka valitaan, ovat todella puolueensa huippua tässä suhteessa, Railo kuvailee.

EDUSKUNTAVAALIEN ehdokkaiden tulot olivat viime vaaleissa noin kaksi kertaa äänestäjien keskiarvoa korkeammat. Valituksi päätyi kuitenkin selvästi äveriäin osa. Nykyisessä eduskunnassa istuvat kansanedustajat nimittäin tienasivat ennen vaaleja keskimäärin neljä kertaa äänestäjiä enemmän.

Tulotasoissa Perussuomalaiset erottuvat muista. Heidän edustajillaan on matalin tulotaso. Kokoomusehdokkaiden tulot olivat viime vaaleissa korkeimmat.

– Eduskunta ei missään nimessä ole yhteiskunta pienoiskoossa, eikä sen pitäisi sellainen ollakaan, linjasi puolestaan Soininvaara ja muistutti, että mikäli eduskunnan pitäisi vastata kansaa, edustajat kannattaisi arpoa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic