Kanta-Häme Hämeenlinna

Käräjöinti Gallen-Kallelan taulusta jatkuu Hämeenlinnassa - "Rikolliseen käyttöön erityisen sovelias väärennös"

Kuvituskuva.

Vuosien ajan Akseli Gallen-Kallelan Tuonelan virralla -teoksen väärennöstä säilyttänyttä miestä syytetään väärennysaineiston hallussapidosta.

Syyttäjän mukaan mies on ilman hyväksyttävää syytä pitänyt teosta hallussaan Hausjärvellä noin viiden vuoden ajan aina syyskuuhun 2017 asti, kunnes taulu takavarikoitiin.

Haastehakemuksesta ei selviä, oliko mies yrittänyt myydä väärennettyä teosta aitona, mutta haastehakemuksessa esitettyjen kirjallisten todisteiden listan mukaan teos on ollut aikaisemmin vuosina 2004–2005 ”aktiivisen vaihdannan kohteena”.

 

Syyttäjä vaatii taideväärennöstä valtiolle menetetyksi. Syyttäjän mukaan menettämisseuraamus on tarpeen uusien rikosten ehkäisemiseksi, koska väärennys on erityisen sovelias rikoksen kohteeksi tai rikolliseen käyttöön. Miehelle vaaditaan sakkorangaistusta.

Valtion taidemuseo on todennut taulun väärennökseksi lokakuussa 2010.

Syytetyn käräjäoikeudelle lähettämän kirjallisen vastauksen mukaan taulu on päätynyt hänelle velan vakuutena, minkä vuoksi hän katsoo pitäneensä väärennöstä hallussaan hyväksyttävästä syystä. Vastauksessaan mies tosin kiistää myös todistajien lausunnot teoksen alkuperästä.

”Taulu ei ole väärennetty. Vaikka olisikin, en sitä tiennyt, joten tahallisuus puuttuu,” vastauksessa todetaan.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsitteli asiaa ensimmäisen kerran torstaina 31. lokakuuta. Käsittely ei valmistunut päivässä, vaan todistajien kuulemista jatketaan 9. joulukuuta.

 

Päivitetty 1.11.10.30: Lisätty tieto kirjallisesta vastauksesta sekä käsittelyn jatkuminen joulukuussa.