Kanta-Häme

Rikosilmoitus tehdään yhä useammin verkossa

Sähköisesti tehtyjen rikosilmoitusten määrä kasvaa vauhdilla Kanta-Hämeessä. Vuonna 2013 Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa tehtiin jo melkein neljännes kaikista rikosilmoituksista sähköisesti verkkolomakkeella. Sähköisiä rikosilmoituksia tehtiin yhteensä 2260 kappaletta viime vuoden aikana ja suunta on edelleen kasvava.

– Sähköisiä rikosilmoituksia tehdään noin kymmenen päivässä, laskee rikoskomisario Ilkka Iivari Hämeen poliisilaitokselta Hämeenlinnasta.

Vilkkaimmin sähköistä palvelua käytettiin Hämeenlinnan seudulla. Nihkeimmin sähköisiin rikosilmoituksiin turvauduttiin Forssassa.

Sähköisiä rikosilmoituksia tehdään pääosin pienistä varkauksista, näpistyksistä ja pienemmistä vahingonteoista.

– Polkupyörävarkaus on tyypillinen sähköisesti tehdyn rikosilmoituksen aihe tähän aikaan vuodesta, kiteyttää Iivari.

Poliisi ohjeistaakin sähköisen rikosilmoituksen olevan tarkoitettu tehtäväksi rikoksista, jotka eivät vaadi poliisilta välittömiä ja nopeita toimenpiteitä. Sähköiset rikosilmoitukset tuovat joustavuutta poliisiasemien ruuhkiin ja helpottavat asiakkaiden asiointia.

Nopeaa apua hätänumerosta

Sähköinen rikosilmoitus tehdään poliisin internetsivuilla sähköiselle rikosilmoituslomakkeelle osoitteessa: www.poliisi.fi.

Rikosilmoituksen voi tehdä edelleen myös soittamalla poliisille tai käymällä henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Yleiseen hätänumeroon 112 soitetaan, jos tarvitaan kiireellisesti poliisin apua tai halutaan poliisi paikalle.

Poliisin verkkosivuilla sähköiseen ilmoituspalveluun tehty ilmoitus ohjautuu oikealle poliisilaitokselle rikoksen tapahtumapaikan perusteella.

– Palvelu on aika nopea, rikosilmoituksen kirjaamiseen poliisin järjestelmään kuluu päivä tai kaksi, Iivari selvittää.

Joskus sähköisellä rikosilmoituksella ilmoitetaan rikoksesta, josta kannattaa mieluummin soittaa poliisille heti eikä odottaa sähköisen ilmoituksen käsittelyä.

Rikoskomisario Ilkka Iivari kehottaa esimerkiksi asuntomurroissa ottamaan poliisiin yhteyttä puhelimitse. Soittamalla poliisit saa paikalle nopeammin kuin verkkopalvelun kautta tehdyllä rikosilmoituksella. Asuntomurroissa poliisi käy murtopaikalla tutkimassa jälkiä päästäkseen tekijän kannoille mahdollisimman nopeasti.

Poliisi tarvitsee yhteystiedot

Ilmoituksen tekeminen vaatii henkilön tunnistautumisen ennen lomakkeen täyttämistä. Tunnistautua voi esimerkiksi pankkitunnuksilla. Lomakkeessa muistutetaan, että väärän ilmoituksen tekeminen poliisille on rikos.

Poliisi muistuttaa, ettei sähköinen rikosilmoitus ole myöskään poliisille vihjeitä tarjoavan vinkkipalsta.

Sähköisessä lomakkeessa rikosilmoituksen tekijää pyydetään antamaan mahdollisimman tarkat tiedot rikoksesta tai tapahtumasta. Lomakkeessa ohjeistetaan kuvailemaan tarkasti mitä, missä, milloin ja kuka. Tapahtuma-aikaa kysytään kellonajan tarkkuudella.

Lomakkeella myös annetaan poliisille omat ja mahdollisten todistajien henkilö- ja yhteystiedot poliisin yhteydenottoa varten.

– Yhteystiedot on annettava tarkasti, Iivari muistuttaa.

Sähköisen rikosilmoituksen kirjautumisesta poliisin järjestelmään ei lähde automaattisesti ilmoitusta rikosilmoituksen tekijälle. Ilmoitusjäljennöksen sähköisestä rikosilmoituksesta saa poliisilta pyydettäessä. Jäljennöksen voi tilata itselleen postissa tai sen voi noutaa poliisilaitokselta. (HäSa)