Kanta-Häme

Rikosseuraamuslaitoksen tilastot hämmentävät: Voiko vankilan johtaja vapauttaa elinkautisvangin?

Toukokuun alussa liivijengi United Brotherhood teetti Riihimäen vankilassa tilaustyönä rajun pahoinpitelyn, jossa uhriksi joutunut vanki sai muun muassa kallonmurtumia. Kuva: Arttu Laitala
Kuva: Arttu Laitala

Suomessa pääsi viime vuonna ehdonalaiseen vapauteen 14 elinkautisvankia.

Rikosseuraamuslaitoksen vuosikirjassa kerrotaan, että ehdonalaiseen voi vapautua vankilan johtajan päätöksellä.

Voiko vankilan johtaja päättää elinkautisvangin päästämisestä vapaalle jalalle, rikosseuraamuslaitoksen toimeenpanoyksikön täytäntöönpanopäällikkö Terhi Hirvikorpi?

– Ei voi. Vankilan johtajan oikeudet ovat rajalliset. Elinkautisvankien ehdonalaisesta vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus. Elinkautisvanki voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksen kautta.

Tilastojen mukaan yksi vanki pääsi ehdonalaiseen vapauteen vankilan johtajan päätöksellä vuonna 2018. Millaisessa tilanteessa vankilan johtaja voi tehdä päätöksen vangin vapauttamisesta?

– Vangin suostumuksella vankilan johtaja voi lykätä vapauttamista. Vangilla täytyy olla lykkäykselle perusteltu syy.

– Vuoden 2018 tapauksessa vanki on itse hakenut lykkäystä, mutta vankilan johtaja ei ole sitä myöntänyt. Tapaus olisi voitu tilastoida myös niin, että vanki pääsi ehdonalaiseen vapauteen rangaistusaikapäätöksen nojalla. Hän pääsi siis vapaaksi normaalissa ajassa.

Vankilan johtaja voi siis päättää vangin vapauttamisesta vain, jos vanki itse hakee lykkäystä?

– Kyllä. Päätös siirtyy Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikölle, jos vapautumista lykätään muusta syystä ilman vangin suostumusta. Silloin pitää olla kysymys rikoslain mukaisesta käyttäytymiseen liittyvästä vaarasta, jonka takia katsotaan, ettei vankia voida vielä päästää vapaaksi.

Nämä ovat melko harvinaisia tilanteita. Tämän nojalla ei voida lykätä elinkautisvangin vapauttamista. HÄSA

Päivän lehti

7.8.2020