Kanta-Häme

Riksu-peikko ei kaatanut jatkoa

Lopella valtuusto keskusteli odotetusti pitkään seudun kolmen kunnan yhteisen kuntarakenneselvityksen jatkamisesta. Myöskin odotetusti asiasta käytiin tiukka äänestys.

Lukemin 19-16 valtuusto päätti, että Loppi etenee yhdessä Riihimäen ja Hausjärven kanssa kuntarakenneselvityksen toiseen vaiheeseen.

Vaikka kunnanjohtaja Karoliina Viitanen ja moni valtuutettukin korosti, ettei kakkosvaiheeseen eteneminen vielä tarkoita kuntaliitoksen hyväksymistä, kuntaliitoksesta valtuustosalissa kuitenkin enimmäkseen puhuttiin.

Asko Niemelä (kesk.) ja Antti Salminen (ps.) vetivät molemmat yhtäläisyysmerkin selvityspäätöksen ja kuntaliitoksen välille. Molemmat esittivätkin, ettei Loppi jatka ”kuntaliitokseen tähtäävää” selvitystyötä. Salminen halusi päätökseen vielä tiukemman kirjauksen, jonka mukaan Loppi on päättänyt jatkaa itsenäisenä kuntana.

Värikkäässä keskustelussa myös rakas naapuri eli Riihimäki sai osansa. Salminen luetteli, mitä kaikkea Riihimäki on päättänyt rakentaa velaksi samaan aikaan, kun Lopella säästetään kaikessa.

– Kaikki meidän säästöt menee suoraan Riihimäen taskuun tämän jälkeen, hän sanoi.

– Riihimäellä ollaan kuin siat vatukossa. Ja tuommoisen sulhasen kanssa meidän pitäisi lähteä naimisiin, säesti Aimo Alho (kesk.).

Vaati kaksi äänestystä

Joni Lähde (sd.) kannatti selvitystyön jatkoa, koska Lopen on joka tapauksessa selvitettävä esimerkiksi sote-kuviot, ja työ kannattaa tehdä porukassa. Hän kuitenkin kohautti valtuustoa mainitsemalla, että ”Riihimäestä on jo ilmoitettu, että kaikki nykyinen yhteistyö loppuu, jos Loppi jättäytyy pois kakkosvaiheesta”.

Kun kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.) kysyi asiasta tarkemmin, Lähde kertoi, että Riihimäen isoimman valtuustoryhmän johtoportaasta on lähetetty tällaiset terveiset.

Outi Kekki (vihr.) kannatti selvitystyön jatkoa, sillä hänen mukaansa on parempi tehdä yhteistyötä kuin olla yksinään lopen uupunut. Myös Marianna Rautiainen (vas.) totesi, että nyt olisi kerrankin aika tehdä yhteistyötä, kun siitä on puhuttu iäisyys.

Lopen valtuusto äänesti kuntarakenneselvityksen jatkosta kahdesti. Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain Asko Niemelän ja Antti Salmisen esitykset. Niistä Niemelän esitys voi voiton äänin 14-4. Lähes kaikki muut paitsi keskustalaiset ja perussuomalaiset äänestivät tyhjää.

Toisessa äänestyksessä kunnanhallituksen esitys selvitystyön jatkamisesta voitti Niemelän esityksen.

Selvitystyön kakkosvaihetta johtavaan neuvotteluryhmään nimettiin Lopelta kunnanjohtaja sekä Marja Peltomäki (kesk.), Tiina Seppälä (kok.), Seppo Kuparinen (kesk.), Sakari Vuorinen (sd.), Marianna Rautiainen (vas.), Antti Salminen (ps.) ja Outi Kekki (vihr.). (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic