Kanta-Häme

Rimpelä tarjoaa uuden mausteen koulusoppaan

Viideskin vaihtoehto on tarjolla kantakaupungin kouluverkkoratkaisuksi. Siitäkään eivät Ortelan koululaisten vanhemmat tykkää.

Jos lasten ja nuorten lautakunta hyväksyy viimeksi tarjotun vaihtoehdon, se tietää Ortelan koululle loppua.

Kouluverkkoa koskevia yleisötilaisuuksien sarjasta viimeinen oli tiistaina Ruununmyllyn koululla. Paikalla oli parikymmentä aikuista, joita kiinnosti lähinnä Ortelan koulun tulevaisuus. Kantakaupungin itäkulmalla vain Ortela on ollut uhattuna.

Lautakunnalle on jo lähetetty ensi viikon kokouksen esityslista. Tilaajajohtaja Markku Rimpelä esittää kouluverkon pohjaksi kaikkein radikaaleimman vaihtoehdon lievennettyä versiota.

Ortela vaarassa

Se tarkoittaisi, että Nummelle tulisi yhdeksänluokkainen yhtenäiskoulu. Kaurialan yläkoulu lakkautettaisiin. Tiloihin sijoittuisi remontin jälkeen Lyseon lukio. Lyseon lukion paikalle muuttaisi Lyseon yläkoulu.

Myllymäen koulu peruskorjattaisiin alakoulun kahdelle alimmalle luokalle ja päiväkodille, joka korvaisi Kaurialan ja Torikadun päiväkodit.

Ortelaa kohtaisi tässä ruletissa lakkautus. Siirin/Ruununmyllyn vaiheille suunniteltaisiin lisärakentamista alakoululle. Äikäälän ja Tarvasmäen koulutilat ratkottaisiin yhdessä Janakkalan kanssa.

Lisäksi suunniteltaisiin muille kouluille niiden kaipaamat remontit.

Hamk lähes hylätty

Yhtenä vaihtoehtona esitetty Hamkilta vapautuviin tiloihin keskittäminen on jo lähes hylätty. Vapautuminen viivästyy vuoteen 2017. Lisäksi myös siellä saattaa olla sisäilmaongelmia.

Säilyttävimmässä vaihtoehdossa yhtään koulua ei lakkautettaisi, vaan peruskorjattaisiin tarpeen mukaan sekä Nummelle ja Harvialaan sekä Siirin suuntaan tehtäisiin uudisrakennuksia.

Näiden kolmen vaihtoehdon investointikustannukset ovat lähes samat 40-50 miljoonaa.

Lautakunnan viime kuussa kehittelemä vaihtoehto, jossa Lyseon yläaste siirrettäisiin tulevalle Nummen yhtenäiskoululle, peruskorjattaisiin useat koulut sekä rakennettaisiin Siiriin ja Harvialaan, tulisi kalleimmaksi. Karkea arvio on reilut 60 miljoonaa.

Lautakunnan eteensä saaman päätösesityksen kustannus on noin 56 miljoonaa.

Iso koulu pelottaa

Tiistai-illan keskustelu käytiin ymmärrettävästi Ortelan ympärillä.

Rimpelä ja tilaajapäällikkö Antti Karrimaa pyrkivät vakuuttamaan, ettei iso koulu ole välttämättä pahasta, jos ryhmät ovat pieniä.

He myös painottivat elämänkaariajattelua, että lapset voivat jatkaa samassa tutussa ympäristössä vaikkapa päiväkodista yläkouluun asti.

Vanhemmat eivät olleet vakuuttuneita, vaan esittivät useita esimerkkejä isojen koulujen vaaroista kuten siitä, ettei koulukiusaamiseen puututa.

Lasten ja nuorten lautakunta valitsee vaihtoehdoista ensi viikon kokouksessaan. Useat koulut ja päiväkodit kärsivät pahoista sisäilmaongelmista. Jotain on joka tapauksessa tehtävä. (HäSa)