Kanta-Häme Hämeenlinna

Markku Rimpelästä rikostutkinta - Epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä

Hämeen poliisin rikoskomisarion mukaan esitutkintaa ei olla vielä käynnistetty, mutta se käynnistetään.
Hämeen poliisi selvittää Markku Rimpelän roolia Hämeenlinnan koulupäätöksissä.

Hämeenlinna

Hämeen poliisi käynnistää esitutkinnan, joka liittyy Hämeenlinnan Seminaarin koulun tilojen vuokraamiseen ja Nummikeskuksen suunnitteluun.
– Esitutkinta käynnistetään, mutta sitä ei ole vielä käynnistetty, kertoo Hämeen poliisin rikoskomisario Jari Uotila.
Rikostutkinnassa Hämeenlinnan kaupungin nykyistä strategiajohtajaa Markku Rimpelää epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Törkeä virka-aseman väärinkäyttö vanhenee vasta kymmenen vuoden kuluttua.
Hämeen Sanomien tiedossa on ainakin yksi yksityishenkilön poliisille tekemä tutkintapyyntö. Rikosilmoitus jätettiin sen jälkeen, kun Hämeen Sanomat oli julkaissut uutisia Seminaarin koulun tilojen vuokraamisesta ja Nummikeskuksen rakentamisesta.
Uutisissa kerrottiin päätöksiä esitelleen silloisen Hämeenlinnan tilaajajohtajan Rimpelän kaksoisroolista.

Koulupäätösten esittelijä

Hämeenlinnan kaupunki ei ole kertonut käynnistäneensä mitään selvitystä tapahtumista. Se on kuitenkin ilmoittanut pyytävänsä Kuntaliitolta selvityksen Seminaarin koulun vuokrasopimuksesta.
Poliisi ei välttämättä käynnistä esitutkintaa, vaikka sille on tehty tutkintapyyntö. Esitutkintalain mukaan esitutkinta on toimitettava, kun ”ilmoituksen perusteella tai muuten on syytä epäillä, että rikos on tapahtunut”.
Hämeenlinnan nykyinen strategiajohtaja Rimpelä valmisteli ja esitteli Seminaarin koulun tilojen vuokraamista Suomen yliopistokiinteistöiltä.
Hänen yrityksellään Finnish Education Groupilla oli samaan aikaan liikesuhde Suomen yliopistokiinteistöjen kanssa. Rimpelä oli keskeinen virkamies ja esittelijä myös Nummikeskuksen rakentamisessa. Hänen yrityksensä teki töitä Nummikeskuksesta samaan aikaan, kun tiloja rakennettiin.

Rimpelä: Voin jatkaa

Rimpelä on kertonut Hämeen Sanomille kaikissa vaiheissa varmistaneensa, ettei ole esteellinen Seminaarin koulun asioissa. Hän on ilmoittanut, ettei Finnish Education Group ole saanut rahaa Nummikeskuksen konsultointityöstä.
Rimpelän mielestä hän voi jatkaa entiseen tapaan kaupungin strategiajohtajana siitä huolimatta, että hänestä on rikostutkinta.
– On hyvä, että asiat tutkitaan epätietoisuuden selvittämiseksi, Rimpelä sanoo.
Suomessa on viime vuosina selvitetty useiden johtavien virkamiesten kaksoisrooleja julkisissa hankinnoissa. Esteellisyyssäännösten rikkominen ja suhteellisen pienikin oman edun tavoittelu ovat johtaneet rikosprosessiin.
Törkeä virka-aseman väärinkäyttö on erittäin ankarasti kriminalisoitu rikos, josta voi seurata neljän vuoden vankeustuomio. HÄSA

Lue myös: Hämeenlinnan kaupunki selvityttää Seminaarin koulun vuokrasotkun – Asiasta on sovittu Markku Rimpelän kanssa

Lue myös: Seminaarin vuokrasopimuksen esitellyt virkamies istui kahdella jakkaralla

Lue myös: Kaupunginjohtaja Kenakkala virkamiehen kaksoisroolista: ”Täytyy jutella Markun kanssa”

Lue myös: Tilaajajohtajan yritys teki töitä Nummikeskus-hankkeessa – Rimpelä kiistää, että yritys olisi saanut rahaa

Otsikko päivitetty 11.12.2019 kello 11.19.

Tieto rikosnimikkeestä ja otsikko päivitetty 11.12.2019 kello 14.12.

Tutkinnanjohtajan nimike muutettu ingressissä rikoskomisarioksi 11.12.2019 kello 14.18.

Uutista laajennettu ja päivitetty 11.12.2019 kello 16.28.

Päivän lehti

19.1.2020